De geheimen van de Bodhiboom

Nikkileest Nikkileest
11 mrt 2024

In het jaar 1969 vertrekken zussen Trang en Quynh naar Sài Gón om daar te werken en hun ouders in hun arme geboortedorp financieel kunnen ondersteunen. Ze gaan aan de slag in een bar waar ze drinken en flirten met de Amerikaanse soldaten. Trang wordt verliefd op een Amerikaanse soldaat terwijl de oorlog steeds dichterbij komt.

In het jaar 2016 is Phong op zoek naar zijn zwarte Amerikaanse vader en Vietnamese moeder. Hij is als baby te vondeling gelegd en heeft geen informatie over zijn ouders. Hij hoopt door zijn vader te vinden Vietnam te kunnen verlaten en een betere toekomst voor hemzelf en zijn gezin te creëren in Amerika. De Vietnamveteraan Dan is terug in Sài Gón, ditmaal met zijn vrouw, om zijn oorlogsverleden onder ogen te komen en hopelijk een plek te kunnen geven.

Voor mij was dit een boek waarvan ik na enkele bladzijdes al wist, dit wordt een ultieme leeservaring. Ik was vanaf de eerste bladzijdes enorm geïntegreerd door de drie verhaallijnen en ik wilde het boek niet meer wegleggen. Op alle vrije momenten las of luisterde ik stukjes waardoor het boek heel vlot en ineens uit was.

De schrijfstijl van de auteur voelt heel poëtisch aan, ze schrijft hele mooie zinnen en ze brengt op die manier hartverscheurende passages heel echt over.

‘Ze had tijden gekend dat stormen en donkere wolken het licht van de sterren aan haar oog hadden onttrokken. Maar ze wist dat dat licht er altijd was. Helder en niet uit te doven.’

De verhaallijnen komen gedurende het lezen steeds meer bij elkaar te liggen en door de beeldende schrijfstijl voelt het alsof je bij de personages bent. Als lezer is het onvoorstelbaar (of misschien ook wel niet) om te ervaren wat de mensen in Vietnam mee hebben gemaakt en nu nog altijd meemaken. Deze auteur heeft er voor gezorgd dat er een wereld voor mij open is gegaan omtrent deze geschiedenis.

‘Het maakt niet uit wie een oorlog wint, want het volk is altijd de verliezer.’

Ik was tijdens het lezen tot tranen toe geroerd, de wanhoop, het verdriet en de moederliefde. Een verhaal over een zoektocht naar familie, een zoektocht naar jezelf en een zoektocht naar vergeving. Het is zo mooi geschreven. Lees. dit. boek.

‘Het ontkiemde zaadje groeide uit tot een boom die gevoed door liefde blaadjes kreeg.’

Meer recensies van Nikkileest