Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De nomade

Olga woont samen met haar dementerende vader. Hij begint steeds vaker herinneringen op te halen die niet overeenkomen met wat Olga dacht te weten over haar familiegeschiedenis.

Onder het mom van een documentaire over het gebied tussen Belarus, Litouwen en Polen vertrekt Olga naar het voormalige Oost-Pruisen om achter de waarheid te komen.

De nomade was het eerste boek dat ik las van Anya Niewierra. Vooral de combinatie van spanning en geschiedenis maakte me nieuwsgierig. Ik was dan ook erg blij toen ik van VBK België en LS Uitgeverij een recensie-exemplaar mocht ontvangen.

Het boek begint met enkele kaarten. Dat vind ik altijd een pluspunt om het verhaal beter te kunnen situeren. Alvorens het verhaal start, legt Anya uit waar ze haar inspiratie vandaan heeft en hoe Oost-Pruisen ook deel uitmaakt van haar geschiedenis.

Het beginpunt van dit verhaal is 24 mei 2024, de avond waarop de documentaire De grensman in première gaat. Hiermee wordt meteen de toon gezet omdat dit interview heel duidelijk weergeeft hoe schrijnend de scheiding door de Berlijnse muur was voor de bevolking.

Daarna spoelt de auteur 3 jaar terug. Olga ontmoet de activist Pavel Rybak, die meteen wordt opgepakt. Het gesprek met hem en de herinneringen van haar vader geven de aanzet tot het onderzoeken van haar familiegeschiedenis.

Eerst en vooral: wat kan Anya schrijven! Je merkt aan alles dat zij haar research naar deze periode erg grondig heeft gedaan. Het verhaal was een weldoordacht geheel met een goed uitgewerkt hoofdpersonage.

Olga komt over als een sterke vrouw met een goede portie mensenkennis en ze weet risico's goed in te schatten. Dat is ook nodig, want Olga wordt gevolgd door dezelfde mensen die Pavel in de gaten hielden.

Deze verhaallijn lijkt wel het een en ander qua spanning in petto te hebben, maar toch bleef ik wat op mijn honger zitten. Er gebeurt zeker iets, maar de focus werd eerder gelegd op geschiedenis en uitwerking van de personages.

Nog een pluspunt voor mij was de beeldende schrijfstijl en dan voornamelijk bij getuigenissen of herinneringen die werden opgehaald. Ik kon me de omgeving en omstandigheden makkelijk voorstellen.

Elk hoofdstuk begint met een quote die doet nadenken en perfect past in het geheel. Ook was het verhaal met momenten confronterend, bijvoorbeeld hoe dementie ervoor zorgt dat je iemand beetje bij beetje moet afgeven en hoe machteloos je staat tegenover het verloop van deze ziekte.

Een thriller waarbij je continu op het puntje van je stoel zit, is De nomade niet. Ook had ik bij bepaalde plotwendingen wel eens het gevoel dat de zoektocht van Olga een aantal toevalligheden bevatte waardoor Olga continu op het goede spoor zat. Gelukkig werd dat allemaal ruimschoots goedgemaakt door hoe Anya mijn aandacht er van begin tot einde wist bij te houden.

Mijn eindoordeel is dus zeker positief. De nomade vond ik erg sterk geschreven en heeft er zeker voor gezorgd dat ik meer van deze auteur wil lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Our Library Belgium

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.