Kruidnagel en Kaneel

Paul Paul
21 mrt 2023

Kruidnagel en kaneel

Dit is de historische tijdroman bij uitstek. Veel aandacht voor sociaal maatschappelijke verhoudingen. Van de overvloed aan opgevoerde personages worden de karakters minimaal uitgediept. Dit zag ik eerder ook in Amado’s werk, Tocaia Grande. Tóch ervaar ik dat bij hem niet als minder boeiend. Maar het is handig als je dit weet voor je begint te lezen. Het gaat uiteindelijk over de veranderende tijdgeest in de loop van dit verhaal. De hoofdpersoon (Gabriela) komt pas op pagina 150 voor het eerst in het verhaal voor. Vanaf daar is het Gabriela en de mannen/sukkels.

De schrijver beschrijft de overgang van een rurale samenleving, met zijn pioniers en cacaobaronnen, naar een maatschappij waar moderniteit en vooruitgang centraal staan. In Tocaia Grande vertelde hij dat aan de hand van de levens, dromen en liefdes van de mensen aan de onderkant van de samenleving: mulatten, arbeiders, prostituees. Hier in dit boek Gabriela doet hij dat aan de hand van de levens van de winnaars, de cacaobaronnen, de politici, de intellectuelen en de hogere middenstand.

Meer recensies van Paul