Wensdenken vanuit allegaartjes

Paul 02 juni 2025
Hoewel een interessant uitgangspunt (meer vertrouwen in de mens hebben), ondervond ik naarmate ik dieper in het boek doordrong een naar onderbuikgevoel. Ik vond het uiteindelijk een goedkope manier dit thema aan te snijden.

Je zet een hoop wereldbefaamde casussen op een rij die je en stelt de uitkomsten ter discussie, op grond van je eigen aannames en je eigen interpreteringen. Om meer volume te creëren vul je de scope aan met allerlei verhalen en anekdoten die je overal vandaan haaltt. En je zet vervolgens over het geheel een (zelf aangenomen) samenhang.

Dit boek doet mij denken aan TV programma's/docu's (bijvoorbeeld NPO3) waar dezelfde truc uitgehaald wordt. De programmamakers omarmen een thema (bijvoorbeeld 'cinema vanuit het vrouwelijk perspectief', of bijvoorbeeld 'de grootste wonderen in de techniek' om er eens twee te noemen). Dan turft men in de beeldarchieven naar de goedkoopste en makkelijkst beschikbare fragmenten die men kan vinden. Tot slot edit men het geheel tot een op het eerste oog consistent verhaal. De kijker amuzeert zich omdat hij/zij voor hem/haar nieuwe beelden in een XY of Z-context ziet langs komen.

Zo zie ik dit boek ook. Best amuzant. Heel eenvoudig gehouden om te lezen en te begrijpen. Entertaining en amuzant dus.

Het boek verder niet te veel aandacht aan schenken.

De schrijver.. Dat weet ik nog niet. Als schrijver van dit boek in ieder geval geen mindblower. Hij heeft momenteel enige betekenis als vlogger en wereldverbeteraar. Maar over hem als filosoof of analist heb ik na het lezen van dit boek geen heel hoge verwachtingen. Maar misschien zit ik er ook helemaal naast wat dat betreft.

Meer recensies van Paul