shocked!!!

Playlistbyluna 23 augustus 2025

Net uitgelezen. Ik moet meteen het volgende deel lezen. Ik hou van Kitay; soms is hij er gewoon zo helemaal klaar mee. Morgen schrijf ik meer.

Het is morgen, en ik ben nog steeds in shock. Ik heb geen idee; nou ja, eigenlijk wel, maar ga er gewoon even in mee, goed? Hoe moet ik deze recensie beginnen? Laat me uitleggen hoe ik dit ga doen. Tijdens het lezen heb ik notities gemaakt in mijn notitie-app, omdat ik wist dat dat me zou helpen bij het schrijven. Dus heb een beetje geduld met me, oké?

Een van de eerste dingen die ik opschreef, was dat ik het geweldig vind hoe Atlan iedereen blijft achtervolgen (vooral Rin en Chaghan). De impact die hij als personage heeft, verdient echt om bestudeerd te worden; hij is de zuiverste definitie van "de vertelling achtervolgen." Ook moet ik zeggen dat mijn mening over hem is veranderd. Enerzijds vind ik hem nog steeds een fenomenaal personage, begrijp me niet verkeerd, maar hij voelt gewoon verkeerd aan. Ik weet het niet, misschien ligt het aan mij. Belangrijk is dat we niet mogen vergeten dat we alles vanuit Rin's perspectief zien/lezen, en dat zij hem in het eerste boek duidelijk verafgoodde, maar langzaam anders over hem begon te denken.

Dat brengt me bij mijn volgende aantekening: Rin is een onbetrouwbare verteller. Nou ja, niet op de meest traditionele manier; ze liegt niet bewust tegen ons, de lezer, maar haar blik wordt beïnvloed door vooroordelen, trauma en beperkt begrip. Ze rechtvaardigt haar eigen daden, bagatelliseert haar eigen wreedheid en leest de bedoelingen van anderen verkeerd. Maar dat betekent niet dat ik haar geen ongelooflijk goed geschreven personage vind.

Begreep ik oorlog voordat ik aan dit boek begon? Niet echt. Begrijp ik het nu beter? Een beetje. Nee, serieus: ik vind de details fantastisch, en natuurlijk heb ik gegoogeld hoe het echt is gegaan, de werkelijke geschiedenis dus, en ik ben geschokt door hoeveel historische feiten Kuang in het verhaal heeft verwerkt.

Kortom, want deze recensie wordt veel te lang: ik vond dit echt geweldig om te lezen. Denk ik dat het beter is dan boek 1? Nee, maar ik vind dit wel geweldig en absoluut de moeite waard.

Meer recensies van Playlistbyluna

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.