Zeer interessant maar beladen boek

Pleuni 21 augustus 2025
Menno Lanting vroeg mij of ik zijn boek alvast wilde lezen in ruil voor een recensie. Hoewel dit zeker niet valt onder het genre wat ik normaal gesproken lees, ben ik erg blij dat ik het gelezen heb. Het is een stuk geschiedenis van Nederland waar maar weinig mensen van op de hoogte zijn, waaronder ikzelf.
Vandaar dat ik interesse had in De Bestedeling.
De voornamelijk schrijnende verhalen van de (soms hele jonge) kinderen die op een veiling werden verkocht wordt door Menno op zeer boeiende wijze geschreven.
Ik kan me niet voorstellen wat een enorm werk aan research deze totstandkoming voor Menno geweest moet zijn, geïnspireerd door het verhaal van zijn overgrootmoeder.
Door de persoonlijke en intieme verhalen en zoals Menno zei: alle bestedelingen die in het boek genoemd worden zijn mensen van vlees en bloed, geeft het boek je een zeer goede inkijk op een voor velen zware periode in de Nederlandse geschiedenis.
Een zeer interessant maar beladen boek, het zou goed zijn als hier bijvoorbeeld op scholen ook meer aandacht aan besteed word.

Meer recensies van Pleuni

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.