Advertentie

‘Trots en Vooroordeel‘ gaat over Elizabeth, dochter van de heer en mevrouw Bennet. Zij groeit op binnen een welgesteld gezin met nog vier zussen, in een tijd waar het vooral nog draait om het trouwen van een goede partij om je toekomst zeker te stellen.

Wanneer de familie een nieuwe buurman krijgt op een naastgelegen landgoed, maken zij al vlug kennis met Charles Bingley, zijn zussen en beste vriend Mr. Darcy.

Mevrouw Bennet ziet in Mr. Bingley de perfecte partij voor haar oudste dochter Jane en probeert (tot aan het vervelende toe) de twee aan elkaar te koppelen.

Tijdens een bal dat ter ere van Mr. Bingley wordt gegeven lijkt de vonk tussen beide over te springen, tot ongenoegen van de zussen van Mr. Bingley.

Elizabeth daarentegen, zoals altijd positief ingesteld, is ontzettend blij voor haar zus. Dat zij tijdens dit bal niet ten dans wordt gevraagd interesseert haar niet erg veel. Maar als zij een gesprek opvangt tussen Mr. Darcy en een gesprekspartner over haar zus en zichzelf persoonlijk, voelt Elizabeth een zeer ongenoegen tegenover Mr. Darcy ontstaan.

‘Trots en Vooroordeel‘ is een titel die eigenlijk al veel zegt over het boek. Het is een tijdloze roman die zich afspeelt in de jaren 1800 en bevat een liefde die gaat over het afstoten en aantrekken van elkaar. Men begrijpt elkaar verkeerd en heeft een totaal ander beeld van de werkelijke persoonlijkheid van iemand. Hoe kan het ook anders zonder moderne communicatiemiddelen om dit meteen bespreekbaar te maken of het lef om dit te doen. Dit was in die tijd gewoon niet aan de orde.

Waar je denkt dat het gaat om de liefde tussen Jane en Mr. Bingley, is al snel duidelijk dat de relatie tussen Elizabeth en Mr. Darcy de belangrijkste van het verhaal is.

Omdat het verhaal geschreven is en zich afspeelt in de jaren 1800 is de wijze van schrijven en het taalgebruik het eerste dat opvalt.

Als je niet bekend bent met oud taalgebruik, zul je hier even aan moeten wennen. Niet opgeven en verder lezen is mijn advies. Want het is werkelijk een prachtig verhaal dat juist door de historie en het taalgebruik een pareltje is dat je in je handen houdt!

Mijn complimenten gaan ook absoluut uit naar
Elke Meiborg, welke de vertaling van dit boek op zich heeft genomen. Gezien de oude taal en de schrijfstijl van Jane Austen is dit een behoorlijke klus geweest, maar hoe dan ook fantastisch gedaan!

Wat ik zelf het mooiste vond aan dit boek was hoe het laat zien hoe het er in die tijd aan toe ging. En hoe het in contrast staat met de romans die wij nu kennen. De rollen van vrouwen en heren waren zo anders in die tijd.

Het is absoluut een van de mooiste liefdesverhalen die ik heb gelezen!

Personages
In dit boek komen vele personages aan bod. Heerlijk vind ik het om te lezen hoe Jane Austen veel tijd heeft besteed aan haar personages en hoe zij hen heeft uitgewerkt. Vooral bij de zussen Bennet zie je dit goed naar voren komen en zie hoe overduidelijk alle zussen van elkaar verschillen en een eigen karakter hebben.

De beleefdheid straalt uiteraard van de pagina’s af door de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, maar er is voldoende ruimte voor sarcasme en steken onder water tussen de personages onderling. Dit maakt dat het boeiend blijft om te lezen.

Verliefd ben ik natuurlijk geworden op Mr. Darcy, die je net als Elizabeth bij de eerste ontmoeting verkeerd beoordeeld. Heel mooi om te zien hoe hun relatie zich ontwikkelt!

Elizabeth was mijn meest favoriete personage in dit verhaal. Vooral omdat zij overkomt als een sterke jonge vrouw die weet wat ze wil en niet wil en zich niet zomaar in een keurslijf laat duwen.

Mevrouw Bennet en neef Collins waren echt mijn minst favoriete personages. Dramatisch, opdringerig, over de top. Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand is die ze wel gewaardeerd zou kunnen hebben. Zelfs ik voelde schaamte opkomen wanneer mevrouw Bennet weer eens dramatisch gedrag vertoonde en daarnaast heb ik neef Collins een aantal keer flink uitgelachen.

Al met al, goed uitgewerkte personages dus!

Conclusie
Ik vind het spijtig dat ik niet eerder iets las van Jane Austen. Het feit dat ik een klassieker met jullie wilde delen heeft er gelukkig aan bijgedragen dat ik dit nu wel heb gedaan.

Alhoewel ik even moest wennen aan het taalgebruik en de wijze van schrijven, heb ik er onwijs van genoten en leest het boek na de gewenningsperiode heerlijk weg!

De meeste mensen hebben inmiddels de film al wel gezien, maar voor een echte beleving kan ik het boek absoluut aanraden!

Het is gewoon bijzonder een boek in handen te hebben dat een verhaal bevat uit 1813!

Reacties op: Het mooiste liefdesverhaal ooit

535
Trots en vooroordeel / Pride and Prejudice - Jane Austen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners