Nuchter en inspirerend!

Priscilla 26 januari 2026
‘Souvenirs‘, het eerste boek van Ferry Zandvliet maakte grote indruk op mij. Toen al liet zijn verhaal mij zijn grote veerkracht zien. Natuurlijk was ik dus heel benieuwd naar ‘Souvenirs II‘.

‘Souvenirs II’ is geen standaard biografie maar een persoonlijk en inspirerend boek over het leven. Ferry schrijft open, eerlijk en op zijn eigen nuchtere Rotterdamse manier over thema’s waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Denk aan zelfkennis, relaties, verlies, veerkracht en innerlijke groei.

Wie Ferry online of live heeft horen spreken, vindt direct zijn stem terug in zijn boek. Hij schrijft zijn verhaal zoals hij is en dat maakte dat ik wederom aan zijn lippen hing. Het voelt alsof hij tegenover je zit en je meeneemt in zijn gedachten en ervaringen.

In dit tweede boek krijgen we niet alleen een inkijkje in zijn leven en hoe het nu met hem gaat, maar neemt hij ons ook mee in de lessen die hij zelf de afgelopen jaren heeft geleerd. En wat mij betreft zijn deze zeer waardevol.

Met een open blik en in alle eerlijkheid lezen we over zijn struggles, zijn gedachten en dat wat hij veranderde in zijn leven om de beste versie van zichzelf te worden.

Heeft hij alle wijsheid in pacht? Dat is niet wat Ferry zegt in ieder geval. Maar hij laat ons wel zien dat er een aantal zaken belangrijk zijn die ervoor kunnen zorgen dat je veerkrachtiger wordt.

Het belang van een sterk netwerk bijvoorbeeld en hoe vriendschap je door moeilijke tijden kan helpen. Ook zelfliefde komt aan bod, zonder zweverig te worden, net als zijn ervaringen met meditatie. Hij vertelt ons wat ervaringen met ons kunnen doen en hoe je daar betekenis aan kunt geven. Juist in moeilijke momenten kunnen er soms ook echt grote lichtpuntjes zijn. Ook dankbaarheid en leren dankbaar te zijn dragen bij aan onze veerkracht.

Wat ik ook heel leuk en inspirerend vond aan dit boek, is dat Ferry her en der QR codes in het boek verwerkt heeft. De meesten daarvan linken naar berichten op Instagram en een aantal naar YouTube en websites.

Deze berichten en video’s zijn wat mij betreft echt een meerwaarde voor het verhaal van Ferry.

Hierdoor voelt alles nog persoonlijker en lijkt het alsof je echt met hem meeloopt door zijn leven.

Ferry sluit zijn boek af met nog wat extra wijze woorden die mij zeker aan het denken hebben gezet.

Conclusie
‘Souvenirs II‘ is wat mij betreft een mooie combinatie van een persoonlijk verhaal, een persoonlijke update en daarnaast levenslessen van iemand die veel gezien en meegemaakt heeft.

Ik denk dat iedereen hier iets voor zichzelf uit kan halen. Misschien is niet alles van toepassing, maar het geeft zeker verschillende inzichten.

Ik vond het absoluut weer een inspirerend boek!

Meer recensies van Priscilla