Informatief en interessant!
Sinds ik drie jaar geleden begon met het op verantwoorde wijze afvallen, merkte ik al snel dat ik overal om mijn oren werd geslagen met het belang van eiwitten en dus proteïnen.
Eiwitten zijn een groot onderdeel van mijn koolhydraatarme levensstijl, maar toch had ik behoorlijk wat vragen toen supermarkten ineens overal de labels ‘proteïne rijk’ op begonnen te plakken. Want waarom doen ze dat en waar hebben we het dan eigenlijk over?
Dat het voor iedereen gezond is, is in ieder geval een fabeltje.
Eiwitten, oftewel proteïnen, je hoort er dus tegenwoordig overal over. Alles lijkt “verrijkt met proteïne”, en influencers doen alsof het hét geheim is voor een gezond en strak lichaam.
Jop de Vrieze, wetenschapsjournalist, dook diep in deze eiwittrend en schreef er een verhelderend en verrassend toegankelijk boek over.
Vanaf de eerste pagina is duidelijk dat Jop niet zomaar wat roept. Hij heeft grondig onderzoek gedaan en dat is terug te zien door zijn bespreking van wetenschappelijke literatuur en zijn interviews met deskundigen. Op deze manier heeft hij een compleet beeld geschetst van wat eiwitten nou écht doen in ons lichaam.
Op een prettige manier behandelt hij de voordelen, de nadelen, en de fabels. Waarom denken zoveel mensen dat extra proteïne altijd gezond is? Waar komt die obsessie vandaan? En hoeveel eiwit heb je als gewoon mens eigenlijk nodig?
Wat het boek zo fijn maakt, is dat het niet droog of betweterig is. Jop schrijft helder en met humor, en weet complexe onderwerpen op een vlotte, begrijpelijke manier uit te leggen. Dit maakt het boek toegankelijk voor een ieder.
De hoofdstukken zijn overzichtelijk opgebouwd, met hier en daar een illustratie. Geen eindeloze wetenschappelijke opsommingen, maar praktische uitleg. Heel fijn en begrijpelijk.
Een groot pluspunt is dat hij verder kijkt dan alleen het lichamelijke aspect. Hij laat zien hoe de proteïnetrend ook wordt aangejaagd door marketing, influencers en de voedingsindustrie.
Tegelijkertijd waarschuwt hij dat te veel focus op eiwit juist averechts kan werken. Want als je andere voedingsstoffen verwaarloost, loop je het risico op gezondheidsproblemen.
Het boek ontkracht tevens acht hardnekkige mythes over eiwitten, en biedt praktische tips om bewuster met voeding om te gaan. Je merkt dat Jop niet wil overtuigen, maar wil uitleggen. Geen hype, geen “volg dit dieet”-gedoe, maar gewoon goed onderbouwde informatie.
Of je nu een fanatieke sporter bent, iemand die gezonder wil eten of gewoon benieuwd bent naar wat er schuilgaat achter al die proteïnerepen in de supermarkt, dan is dit boek een aanrader.
Het leest makkelijk weg, is informatief zonder saai te worden, en zit vol inzichten die je kijk op voeding gegarandeerd veranderen.
Conclusie
‘Proteïne’ is een interessant, begrijpelijk en helder boek dat orde schept in de chaos van eiwitten en gezondheidsrages.
Na het lezen weet je niet alleen wat proteïne wél en níét voor je doet, maar ook waarom we er zo door geobsedeerd zijn geraakt.
Dat het voor iedereen gezond is, is in ieder geval een fabeltje.
Conclusie