Sfeervolle horror!
Na het lezen van ‘Noodsein’ ga je waarschijnlijk nooit meer op dezelfde manier naar een speelgoedtrein kijken.
Het verhaal volgt Annie, die na een zwaar jaar vol verlies en persoonlijke tegenslagen samen met haar zoon Charlie tijdelijk naar een klein stadje verhuist voor wat rust. Wanneer Charlie een oude treinset vindt in een afgesloten schuurtje op hun nieuwe terrein, lijkt dat in eerste instantie onschuldig. Maar al snel beginnen er vreemde en verontrustende dingen te gebeuren.
Wat meteen opvalt aan dit boek is de sfeer. Het speelt zich af in de vroege jaren 2000 en dat geeft het verhaal een verrassend nostalgisch gevoel.
De schrijfstijl van Linwood Barclay is ontzettend meeslepend. Vanaf de eerste pagina zit je in het verhaal en het laat je eigenlijk niet meer los. In plaats van korte, snelle hoofdstukken en een overload aan twists, neemt Barclay juist de tijd om het verhaal rustig op te bouwen. De langere hoofdstukken en sterke karakterontwikkeling zorgen ervoor dat je echt betrokken raakt bij wat er gebeurt.
Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven en in twee tijdlijnen, maar dat voelt nooit verwarrend. Alles krijgt voldoende ruimte om zich te ontwikkelen en de verschillende verhaallijnen vullen elkaar goed aan. Langzaam maar zeker bouwt de spanning zich op, waarbij het mysterie steeds grimmiger en onheilspellender wordt.
De horror in dit boek zit vooral in de sfeer en de voortdurende dreiging. Het is donker, creepy en soms behoorlijk ongemakkelijk, maar zonder dat het constant pure schrikmomenten nodig heeft. De combinatie van het bovennatuurlijke, een klein stadje vol geheimen en een paar bijzonder sterke personages zorgt ervoor dat de spanning constant voelbaar blijft.
Het tempo zakt heel soms een klein beetje in, maar over het algemeen werkt de langzame opbouw juist goed voor het verhaal. Naarmate de puzzelstukjes op hun plek vallen, wordt het steeds moeilijker om het boek weg te leggen.
‘Noodsein’ voelt als een heerlijke old-school horror met een sterke sfeer, een intrigerend mysterie en een vleugje nostalgie.
Fans van klassieke horror, denk hierbij aan de sfeer van vroege Stephen King boeken, zullen hier zeker erg van genieten.
Conclusie
‘Noodsein’ is een donkere, meeslepende horror met een nostalgische vibe en een mysterie dat je tot de laatste pagina blijft bezighouden.
De thema’s van rouw en verlies waren wat mij betreft ook zeker goed uitgewerkt in dit verhaal en geeft net die extra laag aan diepgang.
Als je houdt van sfeervolle, langzaam opgebouwde horror met old-school vibes, dan is dit absoluut een aanrader!
Wat mij betreft mag Linwood Barclay meer met het bovennatuurlijke doen in zijn verhalen!