Meer van Grady Hendrix vertalen graag!
Grady Hendrix maakte mij gelukkig met ‘The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires’! Een originele, bloederige én verrassend maatschappijkritische horrorroman, mét een gezonde dosis humor!
Het verhaal speelt zich af in de jaren ’90, in de rustige zuidelijke gemeenschap van Old Village nabij Charleston, waar iedereen elkaar kent, de deuren zelden op slot gaan en het leven draait om familie, kerk en de buurt. Je kunt je er wel een voorstelling van maken denk ik.
In deze ogenschijnlijk perfecte setting volgen we Patricia Campbell, een huisvrouw die ooit droomde van meer, maar nu haar dagen vult met zorgen voor haar gezin. Haar enige ontsnapping van de sleur is de maandelijkse boekenclub, een groep vrouwen die onder het mom van een bijbelstudiegroep vooral gruwelijke true crime-boeken leest en even mag vergeten dat ze vooral “de vrouw van” zijn.
De rust wordt verstoord wanneer een charmante nieuwe buurman, James Harris, in de wijk komt wonen om zogenaamd voor zijn zieke tante te zorgen. Met zijn charisma weet hij moeiteloos de mannen van de gemeenschap voor zich te winnen, maar Patricia voelt dat er iets niet klopt. Wanneer ze getuige is van gruwelijke gebeurtenissen, groeit haar wantrouwen. Alleen niemand gelooft haar…
Grady Hendrix schetst een beeld over de onderdrukking en onderschatting van vrouwen in de Zuidelijke samenleving. De mannen in dit boek zijn vaak neerbuigend, controlerend en blind voor de kracht van de vrouwen om hen heen.
Het is tegelijk frustrerend en bewonderenswaardig hoe realistisch die machtsdynamiek wordt neergezet. Grady Hendrix brengt het gevoel helemaal tot leven waardoor het absoluut realistisch aanvoelt. De woede en machteloosheid van Patricia en haar vriendinnen voelen echt, wat de horror alleen maar intenser maakt.
Naast het maatschappij kritische thema, biedt het boek wat je van een goede horror mag verwachten. Zo vind je heerlijke huiveringwekkende scènes, goor en expliciet, maar ook met humor en stijl geschreven.
Sommige passages, met ratten, insecten en bloederige aanvallen, zijn ronduit afschuwelijk en briljant tegelijk. Ik kon hier geen genoeg van krijgen!
Grady Hendrix weet spanning en walging perfect te doseren, waardoor je constant op het puntje van je stoel zit.
Toch is ‘The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires’ meer dan een horrorverhaal. Het is ook een eerbetoon aan vrouwen, moed en vriendschap.
Hoewel ik had gehoopt dat de boekenclub wat actiever betrokken zou zijn bij het verslaan van het kwaad, is het moment waarop de vrouwen eindelijk samenkomen een sterk hoogtepunt.
Vooral het personage van Mrs. Greene, een ondergewaardeerde maar dappere vrouw uit een andere sociale klasse, voegt een waardevol element toe over racisme en ongelijkheid in het zuiden van de VS.
De laatste hoofdstukken zijn spannend en geven zowel voldoening als ruimte om na te denken over de toekomst van deze vrouwen en hun gemeenschap.
Conclusie
Ik kan er niets aan doen, maar ik ben verliefd op ‘The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires‘! Waarom dan geen vijf sterren zul je denken. Hier en daar mistte ik misschien net iets in de uitwerking, maar het was zo minimaal dat het eigenlijk niet het vermelden waard is.
Grady Hendrix combineert bloederige horror met 90’s-nostalgie op geweldige wijze, en weet de lezer wat mij betreft zeker zowel te choqueren als te ontroeren.
‘The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires‘ is een intens en meeslepend verhaal over huisvrouwen, vampiers en vrouwelijke kracht.
Wat mij betreft een aanrader als je houdt van horror met inhoud!
Conclusie
Wat mij betreft een aanrader als je houdt van horror met inhoud!