Duister origineel
Ik dacht dat ik het verhaal van Peter Pan wel kende maar deze editie verraste me compleet. Na het lezen vroeg ik mij af waarom het verhaal waarmee ik als kind opgroeide een stuk vriendelijker was..
Vanaf het moment dat Wendy en haar broertjes met Peter en Tinkelbel naar Nooitland vertrekken, word je als lezer meegenomen in een wereld die vol zit met avontuur, kinderlijke moed en bizarre ontmoetingen. Je krijgt zeemeerminnen, piraten, Verloren Jongens en natuurlijk Kapitein Haak voorgeschoteld, maar het verhaal bevat veel meer dan alleen spannende achtervolgingen en magische plekken.
Wat me vooral opviel, is hoe goed J.M. Barrie het contrast tussen kind zijn en volwassen worden neerzet. Peter is de koning van de eeuwige jeugd, maar onder die onbezorgdheid zit ook iets tragisch. Hij vergeet mensen, neemt geen verantwoordelijkheid en leeft zonder echte relaties. Nooitland voelt daardoor tegelijk als een droom en een soort gevangenis. Het verhaal is avontuurlijk maar er hangt voortdurend een duistere sfeer.
Bovenstaande liet mij enorm twijfelen aan het verhaal dat ik ooit las over Peter Pan. Ik denk dat het de Disney versie is geweest, want dat verhaal was een stuk luchtiger, humoristischer en gezelliger kan ik je vertellen.
Toch heeft deze versie mij absoluut geraakt. Het zet aan tot nadenken en vooral Peter wilde ik graag vasthouden en niet meer loslaten.
De personages zijn prachtig uitgewerkt en ondanks het feit dat het verhaal al oud is, voelt het tijdloos. J.M. Barrie laat zien dat goed en kwaad nooit helemaal netjes verdeeld zijn. Kapitein Haak is een slechterik maar soms ook komisch. Tinkelbel is schattig maar jaloers. En Peter is een held maar zeker geen engel. Dat maakt het allemaal geloofwaardig en menselijk.
Esther Ottens heeft wat mij betreft een prachtige vertaling geschreven. Het leest begrijpelijk en modern, maar heeft toch de klassieke sfeer die bij J.M. Barrie hoort.
De illustraties van Floor Rieder vind ik een waardevolle en prachtige toevoeging. Haar stijl is strak, speels en magisch.
Conclusie
Hoewel ik absoluut genoten heb van het verhaal, kon ik de versie van ‘Peter Pan‘ waarmee ik ben opgegroeid niet los laten.
Dit verhaal is toch een stuk duisterder en heeft meerdere lagen die verschillende boodschappen bevat. Niet per definitie een luchtig verhaal. Toch heeft het zijn charme.
Een aanrader voor iedereen die houdt van ouderwetse sprookjes met een duister randje.
Conclusie