Advertentie

Wanneer Sam, het broertje van Violet, een zelfmoordpoging pleegt en Violet voor de laatste keer volledig uit de band springt, wordt zij naar haar oom Toby in Lyric gestuurd.

Sam wordt opgenomen en Violet brengt haar zomer door in het plaatsje waar haar familiegeschiedenis is ontstaan.
Als vrijwilliger gaat ze aan de slag in het plaatselijke aquarium en probeert ze daarnaast haar familiegeschiedenis te ontrafelen.

Als ze in het aquarium vriendschap sluit met de oh zo knappe Orion, heeft ze er niet één maar meteen vier nieuwe vrienden bij in Lyric.
Liv, weet alles van de geschiedenis van Lyric. En ze wil net zo graag als Violet ontdekken hoe het stadje is ontstaan en wat het ware verhaal is achter de liefde waardoor het stadje zijn naam heeft gekregen.

Samen duiken ze de geschiedenis in en proberen ze het wrak te vinden van het gezonken schip de Lyric om zo de waarheid boven tafel te krijgen.

Violet hoopt met het vinden van het wrak ook dat ze haar broertje Sam kan helpen zich weer beter te voelen. Het is altijd hun wens geweest dit samen te ontdekken. Nu moet Violet dit zelf doen. Red zij hiermee het leven van Sam en haarzelf? Of blijven de achtervolgende familie rampen gehandhaafd?

Het verhaal begint met een proloog waarin de familie geschiedenis wordt verteld van Violet. Een prettig stukje achtergrond dat een goed beeld geeft van het verleden.

Het verhaal wordt vertelt vanuit Violet en door de wijze van schrijven, met hier en daar een gekke zijsprong in de gedachten van Violet, leef je met haar mee.
Violet is een creatief persoon en Julia Drake heeft dit op bijzondere wijze weten te verwoorden, door hoofdstukken toe te voegen die lijken op een soort toneelstuk. Maar die in werkelijkheid de gedachten van Violet zijn.

Persoonlijk vond ik het onwijs gaaf dit op deze manier te lezen.

Julia Drake gebruikt prachtige woorden en zinnen die zo nu en dan het verhaal een poëtisch gevoel geven. Ik hou er van!

Het verhaal heeft een duidelijk begin, midden en prachtig einde. Via de gedachten van Violet kom je meer te weten over haar verleden, over haar ouders, haar broertje Sam en het waarom ze naar Lyric is gestuurd.
Deze informatie maakt het verhaal compleet en maakt dat het heerlijk weg leest zonder achter te blijven met vragen.

Omdat het een Young Adult betreft, is het niet verrassend dat er ook liefde in het boek voorkomt. Alhoewel ik deze verliefdheid/liefde halverwege het boek zag aankomen, vind ik de manier waarop ze beschreven is bijzonder prachtig. Ik vond dit zo ontzettend hartverwarmend!

Thema’s die in dit boek sterk naar voren komen zijn; familie, vriendschap, persoonlijke ontwikkeling, rouw, depressie, suïcide en liefde.

De thema’s zijn absoluut met zorg behandeld in dit boek en de zwaardere onderwerpen heeft Julia toch iets luchtiger kunnen doen overkomen zonder afbreuk te doen aan de impact.

Het verhaal is hartverwarmend en ontroerend.


Personages
Doordat het verhaal verteld wordt vanuit Violet, leef je met haar mee. Violet is geen braaf meisje geweest en in haar verhaal zie je hoe graag zij wil veranderen en wat zij hiervoor doet. Soms zelfs enorm drastisch.

Haar vriendschap met Orion, Liv, Felix en Mariah is naar mijn idee ontzettend bijzonder. Het lijkt alsof Violet eindelijk mensen heeft gevonden waarbij zij zichzelf kan zijn.

Wanneer Sam persoonlijk in beeld verschijnt, zie je hoe Violet haar best doet om haar broer te beschermen. Ook zie je hier de ontwikkeling die zij heeft doorgemaakt vanaf het moment dat zij aankwam in Lyric.

Van alle personages kan ik wel zeggen dat ze voldoende zijn uitgewerkt in dit verhaal. Er is aandacht besteed aan hun verleden, maar ook zeker aan hun karakter. Ik vind de wijze waarop Julia dit gedaan heeft ook heel mooi.


Conclusie
De zelfmoordpoging van Sam en daarnaast ook de ontwikkeling waar Violet zich doorheen worstelt, maken het verhaal emotioneel.
Maar door de wijze van schrijven, vooral met naar mijn idee poëtische woorden, maken het een prachtig geheel.

Het is een verhaal dat mij geraakt heeft. Juist omdat er veel facetten van het dagelijks leven en bijzondere thema’s in verweven zitten.

De liefde voor een broer vond ik prachtig, maar ook de vriendschap en de liefde. Julia Drake heeft een prachtig boek geschreven.

Het is een prachtig ontroerend verhaal over een ontwrichte familie die elkaar weer vindt, een liefdevolle relatie tussen broer en zus en een nieuwe hartverwarmende liefde.

Reacties op: Ontroerend en poëtisch

18
Wat de zee vertelt - Julia Drake
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker