Schuld en boetedoening in de vorm van een vlotte hedendaagse thriller
"De Kat en de Generaal" van Nino Haratischschwili past in de schuld en boetedoeningstraditie van Fjodor Dostojevski, zij het dat in het universum van Haratischwili de boetedoening eindigt in een onvervalst potje Russische roulette. Het zegt iets over de grimmige toon van het verhaal waarin de hoofdpersonen ieder op hun manier gevangen zijn van hun verleden en op hun manier boete doen voor de daden waar ze (mede) verantwoordelijk voor zijn.
Een van de hoofdpersonen, de Generaal, is gevangene van zijn oorlogsverleden in Tsjetsjeniƫ waarbij hij medepleger is van een gruwelijke gebeurtenis die de rode draad vormt door het hele verhaal. De Kraai, is een Duitse journalist die een verhouding is aangegaan met de dochter van De Generaal en door onthullingen van het verleden van De Generaal de dood van diens dochter op zijn geweten heeft. Ten slotte is er De Kat, een actrice van Georgische afkomst die gevangen zit in zeer benauwende familietradities en haar wil om haar toekomst in eigen hand te houden. Het dynamische samenspel tussen deze drie karakters en hun complexe onderlinge verhoudingen vormen het corpus van dit boek.
Het sterke punt van dit boek is de indringende en beeldende schrijfstijl van Nino Haratischwili waardoor je als lezer helemaal in het verhaal wordt ingezogen. Ook de manier hoe ze de spanning weet op te bouwen tot een ongelooflijke climax op het einde is werkelijk magistraal. Af en toe moest ik het boek wegleggen, omdat de spanning mij even teveel werd. Ook de vlotte verteltrant waarbij het verhaal in het heden regelmatig wordt afgewisseld met krachtige flashbacks en de goed uitgewerkte hoofdpersonen dragen bij aan het leesplezier.
'De Kat en de Generaal' van Nino Haratischwili combineert de tragiek en melancholie van Oost-Europese/Russische literatuur met de spanning en vlotheid van een goede hedendaagse thriller.