Een fantasievol avontuur boordevol wijze lessen
Tommy heeft veel last van nachtmerries. Als hij aan het eind van zijn vakantie ligt te slapen, wordt hij midden in de nacht wakker van onverwachte bezoekertjes. Dwars door het bos en achterna gezeten door Kriegels gaat hij op weg naar een bijzondere plek. De start van een spannend avontuur. Tommy leert van het bestaan van tot dan toe voor hem nog onbekende rijken en wordt aangesteld als de nieuwe aardehoeder. Maar zijn nieuwe taak is niet zonder gevaar. Lukt het hem de aarde te redden en oorlog tussen de rijken te voorkomen? En wat is waarheid en wat schijn?
De afbeelding op de cover is mooi en sfeervol. Tommy en een andere belangrijke persoon uit het boek staan afgebeeld bij een zandloper. Geen letterlijke scène uit het boek, maar overdrachtelijk zeer passend bij een belangrijk onderwerp in het boek: tijd
Ook de titel is passend bij het boek, zo blijkt met name aan het eind van het boek.
Het boek heeft 270 pagina’s. Relatief lange hoofdstukken wisselen elkaar af. Boven ieder hoofdstuk staat een passende titel.
Het is een kinderboek voor kinderen vanaf 10 jaar, maar wellicht meer geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en ouder. Het lijkt niet met iedereen goed af te lopen en dat past wat mij betreft meer bij een iets hogere leeftijd. Ik denk bovendien dat iets oudere kinderen beter de diepte van de boodschappen mee krijgen.
Met name in het eerste deel lijkt het verhaal wat snel te gaan, maar naar mater het boek vordert wordt er voor de diverse gebeurtenissen meer uitgetrokken. Dit had wat mij betreft dus nog wat meer gemogen, maar gaat niet ten koste van de worldbuilding. Het boek is beeldend, filmisch geschreven. Het bevat humor en het is niet alleen spannend, maar het onderlinge plezier van Tommy en de mensen die hij ontmoet, spat er soms vanaf. Het verhaal is geschreven in de derde persoonverhaal speelt in de huidige tijd. De link met onze moderne huidige wereld wordt subtiel gemaakt. Bijvoorbeeld door een vergeten mobieltje en het voornemen om misschien toch maar wat minder te gaan gamen). Toch speelt het grootste deel van het boek zich af in twee fantasiewerelden. De fantasiewerelden bevatten veel originele details en en het verhaal heeft dermate originele wendingen dat de uitkomsten niet te voorspellen zijn.
Een belangrijk thema in het boek is persoonlijke groei en ontwikkeling. Het boek bevat dan ook veel wijze lessen die zowel op jongere als oudere lezers van toepassing kunnen zijn.
CITAAT: Pas wanneer je begint te beseffen dat de gedachten in je hoofd en je gevoelens van angst niets voor jou kunnen betekenen, zul je vrij zijn. Altijd al, zocht je naar antwoorden op vragen voor situaties die niet bestonden, waardoor jouw angsten je alleen maar kwelden. Telkens weer onderschatte jij je potentie, terwijl je jezelf strafte voor wat je nog niet wist. Begrijp je nu, waarom je jezelf zo wilt bewijzen?
Andere thema’s zijn het verlies van dierbaren, vriendschap en zorgen voor de aarde.
Citaat: Hij nam zichzelf voor, dat als hij straks de aarde niet meer hoefde te beschermen tegen kristalmonsters of andere gevaren, hij haar zou beschermen tegen de mensen die haar leegroofden om er zelf rijker van te worden.
Kortom een heerlijk origineel en fantasierijk debuut met originele details en onverwachte wendingen. Geschikt voor kinderen, maar ook zeker volwassenen kunnen hier voor plezier aan hebben. Het verhaal voelt niet ten einde. Ik hoop daarom dat het verhaal van Tommy wordt vervolgd met een tweede boek.
Ik ontving het e-book tbv de blogtour georganiseerd door de auteur. Dit heeft mijn mening niet beinvloed.