Een goed uitgewerkte Dark Academy met pittige thema’s

readersfinest 12 oktober 2025
Ik ontving het recensie-exemplaar van de uitgever zodat ik het voor de releasedatum kon lezen. Dat heeft mijn mening niet beïnvloed.

Het grootste deel van het verhaal speelt zich af vanaf 1904 op de Mortem Academy, een universiteit die sinds de oprichting wordt geleid door de familie Saint-Clair. De Universiteit is ruim 200 jaar eerder gebouwd met bloedgeld op de resten van de vervloekte en vernietigde plaats Marrowick.

Al generaties lang overlijden de echtgenotes van de rectoren van de universiteit onder bijzondere omstandigheden, zo ook de moeder van Leonora Saint-Clair. Na het overlijden van haar moeder vertelt vader Leon Saint-Clair Leonora over de vloek en vallen de puzzelstukjes in elkaar. Leonora is als de nieuwe boogde rector van Mortem vastbesloten om een ander pad te volgen en de vloek op te heffen.
Sebastian Gladstone is een vierdejaarsstudent op Mortem. Gezien zijn heftige thuissituatie voelt hij zich ondanks de duisternis erg thuis op de universiteit. Op een avond is hij ongewild getuige van de dood van de moeder van Leonore. Omdat hij bang is om beschuldigd te worden van medeplichtigheid vertelt hij dit tegen niemand. Door deze gebeurtenis kruisen de paden van Leonore en Sebastian. Wat betekent dat voor de kansen om de vloek op te heffen?

Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Leonora, Sebastián en Samuel.
Vanuit het perspectief van Samuel krijgen we een inkijkje in de gebeurtenissen die ruim 200 jaar geleden hebben geleid tot de vernietiging van Marrowick en de vervloeking van de familie Saint-Clair en de Mortem universiteit.

Lees om te beginnen de triggerwarnings goed door. De pittige onderwerpen en thema’s zijn zorgvuldig, maar wel expliciet beschreven. Als je er wat langzamer in wilt komen of dit niet het genre is wat je regelmatig leest, zou ik met Schaduw van de Onzichtbaren starten. Omdat het een flipoverboek is (wat een gaaf concept!), kun je namelijk kiezen met welk deel van het boek je begint: Fluistering van de Zielen of Schaduw van de Onzichtbaren. De twee verhalen komen bij elkaar waarna de verrrassende ontknoping volgt in het derde en laatste deel.

De diverse karakters in het boek worden goed en realistische uitgewerkt. Zelfs voor de minder belangrijke rollen omschrijft Paul het zo goed en krachtig dat je niet het gevoel hebt dat er meer nodig is. Ook leuk dat je hier en daar wat van het tijdsbeeld meekrijgt van New York tijdens de eerste decennia van de vorige eeuw.
Het verhaal is origineel, zit goed in elkaar en is van begin tot het eind superspannend. Doordat de drie perspectieven bij elkaar komen, wordt er steeds meer duidelijk wat er zich in het verleden heeft afgespeeld, maar hoe het afloopt blijft door de diverse plotwendingen tot het laatste moment onvoorspelbaar. Het einde blaast je dan ook van je stoel en Paul kiest daarbij zeker niet voor de gemakkelijke weg. Wat ik altijd gaaf vind, is wanneer je pas op het eind sommige elementen uit het boek echt kunt plaatsen. Dat had ik met ‘de stemmen’, maar ga dit verhaal vooral zelf ervaren.

Het was de eerste keer dat ik een dark-academy boek heb gelezen. Ik houd van fantasy, maar dit genre is voor mij te duister. Als jij wel houdt van een goed uitgewerkt dark fantasy verhaal met een vleugje romantiek dan zou ik je dit boek zeker aanraden!

Meer recensies van readersfinest

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!