warme en gelaagde roman in een originele setting

readersfinest 14 oktober 2025
Rokkenrol Agency is het debuut van Daniëlle Siccama. De roman ademt haar ruime ervaring in de muziekindustrie. Het is een originele en kleurrijke setting die ik nog niet eerder ben tegengekomen in een boek. Ook cover is kleurrijk en rock en roll. Mooi de gestileerde wijze waarop deze is vormgegeven. Op het eind van het boek wordt duidelijk waarom de titel van het boek Rokkenrol Agency is.

Het verhaal is geschreven in de ik-vorm vanuit het perspectief van hoofdpersoon Polly. Het speelt in het heden ongeveer vanaf het moment dat Polly Jonah voor het eerst weer ziet in Parediso. Dit wordt afgewisseld met het het verleden. Vanaf 14 jaar geleden toen ze Jonah voor het eerst ontmoette tot ongeveer 13 jaar geleden toen ze hem kwijt raakte. Door die opzet kom je er pas langzaam en gedurende het verloop van het boek achter wat er destijds is gebeurd. Dat maakte dat ik het boek toch weer oppakte, ook al heb ik er voor mijn doen lang over gedaan om het helemaal uit te lezen. De schrijfstijl is vlot, maar het middenstuk leek ik lastiger door te komen. Het prachtig afgeronde einde is echter de moeite meer dan waard waard. Alle losse eindjes komen bij elkaar.

In de roman komen diverse zwaardere thema’s voorbij zoals verlies van een ouder, verbroken relaties en verlies van een kind. Thema’s die het verhaal diepgang geven.
Polly maakt tijdens het boek een mooie ontwikkeling door en kan hierbij steeds bij haar vrienden en familie terecht. Het boek staat dan ook vol met warme dialogen. Als lezer voel je het ongemak bij sommige van dilemma’s van Polly en kun je je goed in haar verplaatsen. Af en toe komt er ook een beetje ‘me too’ voorbij. Dit is op een krachtige en nuchtere manier verweven in het verhaal.

Er zitten ook diverse grappige momenten in in het boek. De goed uitgewerkte en originele karakters spelen hierin een belangrijke rol. Zoals bijvoorbeeld de artiestenbegeleider met zijn mancave of het excentrieke talent Norah Leslie.
Maar het meest heb ik genoten van de gesprekken tussen Polly (Pol) en haar beste vriend Gyan.

CITAAT:
Het was op vrijdagavond, verteld Gyan, dat hij Cunk on Earth uitzette en demonstratief voor het scherm ging staan. ‘In mijn strike a pose, je weet wel.’
Ik knik. Met deze pose viel niet te spotten, het was een mix van Madonna’s Vogue met de oogopslag van Chucky, de horrorpop. Wanneer en waarom, vraag ik me regelmatig af, heeft mijn vriend deze pose ontwikkeld?

Kortom: Siccema levert met Rokkenrol Agency een heerlijke gelaagde roman af met een happy end. Een sterk debuut geschreven vanuit een originele setting. Ik ben benieuwd wat er nog meer in de pen zit van deze auteur.

Ik zou het boek 3,5 sterren hebben gegeven, maar omdat Hebban geen halve sterren kent, is een afronding naar boven (4 sterren) meer dan terecht.

Ik heb dit boek gewonnen via een winactie van Chicklit op Facebook. Dat heeft mijn mening niet beïnvloed.

Meer recensies van readersfinest

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!