proteïne in nuchter historisch, maatschappelijk en wetenschappelijk perspectief

readersfinest 08 februari 2026
Toen ik de mogelijkheid voorbij zag komen om dit boek te recenseren in ruil voor mijn eerlijke mening was mijn interesse gewekt. Omdat ik zelf regelmatig sport. Krachttraining in combi met conditie/cardio. En omdat ik al een tijdje gestaag bezig met gewichtsverlies. En dan spelen proteïne (na het lezen van dit boek noem ik het geen eiwitten meer!) een rol.

Het eerste wat opvalt, is de originele en toepasselijke cover in de vorm van een zak proteïne. Op de zak staan de ingrediënten van dit boek. Ondere andere 7 hoofdstukken en 70.000 worden om tot je te nemen.

De Vrieze plaats in zijn boek proteïne in historische perspectief, maatschappelijke context èn deelt interessante weetjes (Dit is niet de eerste proteïnehype!). Een breed scala aan vragen over proteïne wordt behandeld en onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken en inzichten van ervaringsdeskundigen. Dat alles op een vlotte en toegankelijke manier. De Vrieze, veertiger en hardloper, voegt bovendien ook enkele persoonlijke noten toe, wat bijdraagt aan de nuchterheid van het boek.
Fijn hoe de verkregen inzichten na ieder onderwerp kernachtig worden samengevat.

Een blik in mijn koelkast en voorraadkast leert dat ik, als wannabe fitgirl en gewone sterveling die wil afvallen, ook gevallen ben voor dé nieuwste voedselhype.
Dankzij het boek van @jopdevrieze heb ik nu meer basiskennis en achtergrondinformatie.
De Vrieze predikt nuance, balans en het belang van gezonde basisvoeding. Citaat:

"Nutritionisme reduceert voeding tot losse nutriënten."

Welke voedingsstoffen zitten er nog meer in mijn bakje proteïnemousse? Dat ben ik me na het lezen gaan afvragen. Gezonde voeding blijft mijn/de basis en dit soort producten zijn een mooie aanvulling, maar aanvullen kan ook prima met een 'gewoon' met een bakje kwark.

Meer recensies van readersfinest

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.