roman over jezelf vinden in de revolutionaire jaren 70

readersfinest 19 februari 2026
Schrijfster Bep Ruting heeft zich ingezet voor het feminisme en heeft de jaren 70 als jongvolwassene meegemaakt. Dat is duidelijk merkbaar gezien het inkijkje wat je krijgt. Ik ben nieuwsgierig in welke mate er autobiografische elementen in het boek terug komen.

De cover past bij belangrijke thema's uit het boek en het tijdsbeeld dat in het boek wordt geschetst. Dat maakt het boek ook interessant en leerzaam voor lezers als ik die de jaren 70 niet hebben meegemaakt. De verklarende woordenlijst was daarbij geen overnodige luxe. Maar geen zorgen. Deze lijst is niet extreem lang en de termen die worden verklaard staan in het boek duidelijk aangegeven.

De schrijfstijl is vlot en to the point.
Het boek is verdeeld in 3 delen en 7 hoofdstukken die ieder een fase vormen van de mooie ontdekkingsreis en ontwikkeling die hoofdpersoon Beatrice doormaakt. Het verhaal is geschreven vanuit haar perspectief en in de ik-vorm. Het karakter van Breatrice is mooi uitgediept. De andere spelers voldoende voor het verhaal.

Het verhaal was intrigerend en mooi, maar tegelijkertijd een aardige cultuurschok. Niet vanwege thema's als discriminatie, emancipatie, vrije liefde of de plaats van vrouwen in de maatschappij. Ook al vind ik het verdrietig dat vrouwen nog steeds niet altijd gelijkwaardig worden behandeld en het de laatste jaren vanuit sommige hoeken in een neerwaartse spiraal lijkt te gaan. Nee, ik was op momenten geschokt door de sexuele moraal. Het misbruik van vrouwen en kinderen, soms binnen de familie. Het werd niet altijd expliciet gemaakt, maar ik denk dat een triggerwarning op zijn plaats was geweest en die ontbreekt.

De titel van het boek past uitstekend bij deze intrigerende, emotionele en soms schokkende roman. Een prachtige roman over relaties en de zoektocht van Beatrice naar zichzelf zorgt voor prachtig sereen einde. Ook een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de revolutionaire jaren 70. Maar houd dus rekening met de triggerwarnings die ik heb benoemd.

Ik ontving het recensie-exemplaar vab uitgeverijpalmslag in ruil voor mijn eerlijke mening.

Meer recensies van readersfinest