grimmig en emotioneel derde deel blaast je omver

readersfinest readersfinest
5 apr 2026

Ik luisterde het derde en (voorlopig) laatste deel van Crescent City. Ik luisterde via Bookbeat de Dramatized Adaption van Graphic Audio met full cast en cinematic music sound effects. Wederom in twee delen vanwege, in totaal goed voor meer dan 26 uur luisterplezier. Het was wederom alsof je het live meemaakte. Dat mooie en goede geluid had deze keer ook een nadelig effect. Want dit deel is grimmiger en harder dan de eerste twee delen. Zie voor de reviews van deel 1 en 2 mijn eerdere posts. Al in het begin worden er heftige en moeilijke keuzes gemaakt. Sommige gebeurtenissen zijn niet voor een zwakke maag. Ik kreeg echt de kriebels, vooral door de geluiden in combinatie met het verhaal.

De schrijfstijl is zoals je dat van Maas mag verwachten. Beeldend en filmisch met gepassioneerde en soms emotionele dialogen. In dit deel kom je nog veel meer te weten of de gebeurtenissen die de werelden van ACOTOR en CRESCENT CITY met elkaar verbinden. Je komt meer te weten over de historie van de planeet Midgard en haar bewoners. Ontzettend knap hoe Maas dit allemaal heeft uitgedacht en beschreven. En ook geweldig hoe ze zaken bij elkaar brengt. Het is van een dermate schoonheid en kwaliteit dat ik daardoor alleen al soms een beetje emotioneel werd. Wederom val je van de ene verrassing in de andere. De plotwendingen lijden naar een geweldige apotheose. Toch laat Maas nadrukkelijk ruimte voor een deel 4. Natuurlijk omdat er 4 huizen zijn en er nog geen boek is met de titel House of Many Waters. Maar ook is er door alle veranderingen nog veel te doen om de ‘nieuwe’ samenleving op te bouwen en lijken de verhalen van Tharion en Ithan nog niet afgerond.
Ga deze serie echt lezen, want het is geweldig. Doe dat echter bij voorkeur niet direct na de Throne of Glass-serie (ACOTAR lees je overigens voor Throne of Glass), want die overgang is echt heel groot. Ik heb het geprobeerd, maar toen kwam ik niet goed in Crescent City en ben ik daarbij gestopt. Nu zo’n 1,5 jaar later kwam ik er direct goed in en heb ik de serie verslonden.

Meer recensies van readersfinest