Vlotte thriller met knap in elkaar verweven plotlijnen

readersfinest 07 december 2025
Het is de eerste thriller voor deze auteur volwassenen, maar je kunt aan de opbouw van het verhaal en de schrijfstijl merken dat hij een ervaren schrijver is.
Het boek bevat 67 korte en vlot geschreven hoofdstukken in de derde persoon en vanuit het perspectief van rechercheur Iris Rigter. Het verhaal speelt zich af in Rotterdam in het heden.

Van de diverse karakters wordt vanaf het moment van introductie duidelijk uitgelegd welke rol ze in het verhaal hebben. Alhoewel niet heel diepgaand uitgewerkt zijn ze wel divers en geloofwaardig. Hoofdpersoon Iris Rigter wordt diepgaander uitgewerkt waar het emoties en karaktereigenschappen betreft. Zij draagt het verhaal. Haar privéleven en haar werkende leven raken elkaar langs meerdere plotlijnen waarvan sommigen pas op het einde helemaal duidelijk worden. Echt heel knap hoe dit in elkaar is gezet. Ook diverse andere gebeurtenissen uit het verleden worden niet altijd uitgelegd. Omdat je daar pas later in het boek het fijne van leest, maakt dat het boek extra spannend. De worsteling die Iris Rigter heeft om werk en privé alle ballen omhoog te houden na haar scheiding en met een puberende zoon, vond ik een mooie verdieping van het verhaal. Als lezer voel je mee en ervaar je bijna zelf het ongemak en schuldgevoel.

Door een vervelend privé-incident en het overlijden van een bekende techondernemer wordt je direct het verhaal in gezogen. Het boek is bovendien erg actueel waar het de thema’s AI, cybercrime en cyberoorlog betreft. Er was aan het begin een moment waarop ik een wat ongeloofwaardig gevoel kreeg toen de rechercheurs en hoofdinspecteur aan elkaar vragen gingen stellen over AI, cybercrime en wat er nu al allemaal mogelijk is. Zaken waarvan ik aanneem dat de gemiddelde rechercheur en lezers over deze kennis beschikken, maar wellicht ligt dat aan mijn eigen referentiekader. Het zijn ieder geval interessante en dankbare thema’s om een crime omheen te bedenken en die opzet is meer dan geslaagd.

Ik heb deze goedgeschreven spannende thriller met actuele thema’s en knap in elkaar geweven plotlijnen in één ruk uitgelezen. En ik heb de hoofdpersoon in mijn hart heb gesloten net als de leuke groep collega’s bij de recherche. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het verder gaat met het privé- en vooral liefdesleven van Iris en welke moordzaken er nog meer op haar pad gaan komen. Komt er een vervolg of wellicht zelfs een serie over Iris Rigter en haar collega Bahir Shamoun? Ik zou dat van harte toejuichen.

Meer recensies van readersfinest

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.