Een feelgood met een originele invalshoek

readersfinest 23 november 2025
In dit boek spelen Marly, haar hond vlek en buurman Floris de hoofdrol. Op de eerste avond in haar nieuwe appartement gaat het licht bij Marly uit als gevolg van kortsluiting. Ze belt aan bij de buren en maakt kennis met Floris, de grootste stijve hark die ze ooit heeft ontmoet. Als Vlek dringend naar een dierenarts moet, schiet Floris weer te hulp en er ontstaat een vriendschap. Marly besluit als wederdienst Floris te helpen om zijn onzekerheid te overwinnen en aan de vrouw te komen. Ze kan haar lol op, want er is genoeg ruimte voor verbetering. Ondertussen laat het liefdesleven van Mary ook te wensen over en worstelt zij met haar eigen onzekerheden na een verbroken relatie. Wat dat betreft hebben Floris en Marly meer overeen dan ze zelf denken, maar zien ze zelf ook de potentie die dat met zich meebrengt en met wie gaan ze de verbinding aan?

De ondertitel ‘Soms vind je liefde op een onverwachte plek’ vat het boek mooi samen. Net als de bemoedigende opdracht voorin het boek.

Citaat:
Voor kleurrijke vlinders, saaie motten en iedereen daartussenin. En voor iedere deksel die zich afvraagt waar de bijbehorende pot is gebleven.

Na ruim 300 pagina’s en 24 hoofdstukken eindigt het boek met een proloog. Heel leuk om te lezen hoe het een jaar later gaat met Marly, Floris en.. Vlek!

Auteur Wendy Brokers is werkzaam in de zorg als kinderverpleegkundige, maar spendeert sinds 2023 haar meeste tijd als zelfstandige in het schrijversvak. Ik had nog niet eerder een boek van deze auteur gelezen, maar Broker heeft sinds haar debuut in 2017 al bijna 20 boeken op haar naam staan.

Het boek heeft een vrolijke en herfstige cover met glimmende details en een mooie blauwe binnenkant met herfstblaadjes. Een plaatje in je boekenkast!

Verbinden of verbreken is het vervolg op Vertrouwen of verliezen. Ik had het eerste deel niet gelezen. Door de andere hoofdpersonen zijn de boeken echter goed losstaand te lezen. Het verhaal speelt zich af in de huidige tijd en is geschreven in de derde persoon vanuit het perspectief van Marly. Tijdens de leesclub die ik bijwoonde (swipe de foto’s naar rechts voor een impressie) gaf Brokers aan dat dat een bewuste keuze was gezien de complexiteit van het karakter en de achtergrond van Floris. Ik vond de keuze goed gelukt. Het feit dat je niet in het hoofd van Floris kon kijken, draagt bij aan de geloofwaardigheid van het plot en de worsteling van Marly.

Het boek is vlot en beeldend geschreven. Je ziet het allemaal voor je, bijvoorbeeld het ongemak van de van Floris.

Citaat:
;hij spreidde zijn arm uit zodat ze tegen hem aan kon leunen, al zag het er een beetje onhandig uit. Hij leek wel een vogeljong dat voor het eerst in het nest zijn vleugels uitsloeg.

Ook de karakters zijn goed uitgewerkt en geven de lezer een warm gevoel. Niet alleen van de hoofdpersonen, maar ook van vrienden en familie krijg je een goed beeld. Mooi voorbeeld daarvan zijn Peter en Liewe. Vrienden van Marly die iedereen als vriend zou willen hebben.

Brokers heeft een feelgood geschreven met een interessante en originele invalshoek waar het gaat om de onzekere onervaren man. De twijfels en onzekerheden van Floris en Marly worden bovendien met veel gevoel beschreven en komen daardoor echt binnen.

Verbinden of verbreken is een warme en goed geschreven feelgood met een originele invalshoek die uitnodigt om meer te lezen van deze auteur. Ik ontving dit leesclubexemplaar van de auteur en de uitgever.

Meer recensies van readersfinest