Verrassende fantasy met interessant magie systeem
Allereerst wil ik Hamley Books bedanken voor het verstrekken van een recensie-exemplaar. In Tussen Vuur en Regen maken we kennis met Saelin, die samen met haar grote liefde Ferian leeft in Vallimea, Aralem. Maar wanneer de lang verdwenen Elementa-magie plots terugkeert en het vijandige rijk Aidokan jongeren met deze krachten begint te ontvoeren, verandert alles. Wanneer ook Ferian wordt meegenomen, sluit Saelin zich vastberaden aan bij een reddingsmissie. Tijdens die zoektocht kruist haar pad dat van Savea, een gifmaker die verbonden is aan Aidokan, en vanaf daar begint het verhaal steeds meer lagen te krijgen rond vertrouwen, verleden, macht en de geheimen van beide koninkrijken.
Ik ga eerlijk zijn: ik had in het begin even tijd nodig om echt in dit verhaal te komen. Vooral toen we rond een derde van het boek ineens schakelden naar een nieuw personage, zat ik daar eerst niet bepaald op te wachten. Ik wilde gewoon weten hoe het verderging met Saelin en Ferian en was totaal niet van plan om emotioneel geïnvesteerd te raken in iemand anders. Maar volgens mij was dat gewoon een vooropgezet plan van Jade, want uiteindelijk wist Savea dus wel degelijk een plekje in mijn hart te veroveren. Man, wat had ik met haar te doen…
Wat ik heel sterk vond, is hoe levendig Jade Vermeulen deze fantasywereld neerzet. Aralem en Aidokan voelen duidelijk verschillend aan en de wereld is visueel geschreven op een manier die het makkelijk maakt om alles voor je te zien. Je merkt aan alles dat hier veel meer achter zit dan we nu al te zien krijgen, en juist dat maakt het zo intrigerend. De Elementa-magie vond ik ook enorm interessant. Dat is echt zo’n onderdeel waar ik alleen maar heb zitten denken: geef me meerrrrrr, ik wil alles weten!!
En ergens had dit verhaal qua opzet voor mij ook iets van een magische versie van Barbie en de Bedelaar, wat misschien als een onverwachte vergelijking klinkt, maar ik bedoel dat als een oprecht compliment.
Al met al vind ik dit echt een enorm sterk debuut. Niet alleen omdat de wereld boeiend en veelbelovend is, maar ook omdat het verhaal me uiteindelijk precies wist te raken waar ik het niet had zien aankomen. Ja, ik moest even inkomen. Ja, die perspectiefswitch zorgde eerst voor wat weerstand. Maar uiteindelijk won het verhaal me toch helemaal over. En nu zit ik hier dus vooral met een hoofd vol vragen over de Elementa en een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar wat Jade met het vervolg gaat brengen.