Advertentie

Fabian Ruijgrok (1985) schreef dit autobiografische boek met een missie. ‘Ik hoop dat dit boek een inspiratiebron mag zijn voor mensen die worstelen met een depressie, voor mensen die willen begrijpen wat iemand doormaakt tijdens een depressie en voor professionals die werkzaam zijn in de GGZ.’ Naast dit boek heeft hij een website en een facebookpagina ‘Je bent niet je depressie’. Hij wil hiermee andere mensen helpen en begeleiden naar een nieuw bewustzijn en anders om kunnen gaan met hun depressieve gevoelens.
Op de voorzijde van het boek zie je een zwart-wit-foto van het gezicht van Fabian. Dat bedekt de linkerhelft van de voorkant. Daarnaast staan de titel, zijn naam en de ondertitels in doorzichtige letters op een zwart vlak. Dit geeft een indringend beeld. De ondertitels luiden: ‘Een loodzware strijd.’ en ‘Een inspirerende transformatie.’ Op de achterzijde in het wit en donkergroen informatieve teksten over wat je in dit boek kunt gaan lezen.
Het boek start met een voorwoord en is in 3 thema’s onderverdeeld. Na het beschrijven van zijn levensverhaal geeft Fabian een beschouwing over depressie, gevolgd door een nawoord. Tot slot geeft hij verdere info over zijn activiteiten om mensen te ondersteunen.
Fabian schrijft op een heel open en eerlijke manier. In het 1e deel ‘Depressie’ begint hij bij zijn geboorte en schrijft over het gezin en de buurt waar hij in opgroeide. Hij doet dit zo, dat het is alsof je over zijn schouder meekijkt. Bovendien laat hij je weten wat bepaalde ervaringen met hem deden en wat hij erbij voelde. Je wordt meegenomen naar het moment dat het hem teveel wordt en hij alleen nog maar rust in zijn hoofd wil. Na het innemen van een overdosis pillen volgen diverse behandelingen (opnames), waar hij weer heel open over schrijft. Hij geeft zijn behandeldoelen weer en schrijft over het te volgen programma. Ook nu beschrijft hij situaties op een levendige manier, waardoor je gaat invoelen wat hij doormaakt. Het blijft een worsteling, met soms vooruitgang, maar soms ook terugvallen. Hij geeft zijn twijfels weer, maar ook de groei die hij voelt en de inzichten die hij krijgt. De veranderingen in de relaties met de mensen om hem heen worden helder verwoord. Na een intensief 2e behandeltraject en langdurige opname kom je in het volgende deel van het boek.
In deel 2 ‘Verandering’ gaat Fabian kijken of hij zijn SPW-opleiding weer verder kan volgen en of hij op zichzelf kan wonen. Dat gaat allemaal niet vanzelf. Fabian ervaart af en toe weer depressieve periodes . Hij komt terecht bij een coach, waar hij leert op een andere manier naar zijn depressie te kijken.
‘Ik word mij op deze manier bewust dat ik zoveel meer ben dan alleen depressief. Ik raak geëmotioneerd, omdat deze inzichten me bevrijden van de wanhoop dat er nooit meer een einde zou komen aan de depressie. Er zijn dus wel degelijk andere uitwegen dan die ene mogelijkheid om mezelf te doden. Depressie voelt opeens als een klein deel in mij. Want ik ben veel meer dan dat! Ik ben niet mijn depressie, ik voel me depressief of ik gedraag me depressief.’
Dit inzicht neemt hij mee in het invulling geven van zijn leven. Weer komen er depressieve gevoelens bij Fabian op na een tijd en hij gaat naar deze coach terug. Nu staat hij stil bij wat hij werkelijk wil gaan doen in zijn leven. Waar hij gelukkig van zou worden. Hij voelt dat het tijd is voor verandering. Hij gaat een NLP-opleiding volgen, om zichzelf beter te kunnen begrijpen.
‘Als ik doe wat ik altijd heb gedaan, dan zal ik krijgen wat ik altijd heb gehad. Kortom, als ik geen andere keuzes maak, dan zal er weinig veranderen.’
Tijdens deze opleiding ontvouwt zich het plan om een droomwens uit te gaan voeren, op wereldreis gaan. Hier start deel 3 van het boek ‘Transformatie’. Als lezer mag je nu mee op reis met Fabian. Genieten van de mooie dingen die hij onderweg ziet en beleeft, maar ook meeleven als dingen tegen zitten. Hij neemt stukjes over uit zijn digitale weblog en geïnteresseerde lezers kunnen de bijbehorende foto’s zien op de website. Een van zijn andere wensen is namelijk fotograferen. Tijdens deze reis ervaart hij vrijheid en neemt hij de tijd om stil te staan bij wat hij geleerd heeft over zichzelf en het leven.
Fabian weet nu hoe hij in het leven wil staan en wat hij daarvoor nodig heeft. In zijn nawoord schrijft hij ‘Ik geloof dat het mijn missie is om een bijdrage te leveren aan een vredige , vreugdevolle en liefdevollere wereld.’

Reacties op: Dit boek raakt je door het eerlijke en persoonlijke verhaal .Het levert een zinvolle bijdrage aan de bewustwording rond omgaan met depressie.

1
Depressie van overleven naar leven - Fabian Ruijgrok
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker