Simpel, spannend en verrassend verslavend: Nightshade

rianne 28 december 2025
Nightshade – Autumn Woods | ★★★★☆ / 4 sterren

Sommige boeken lees je. Andere boeken beleef je. Nightshade viel voor mij zonder twijfel in die tweede categorie. Dit verhaal trok me vanaf het begin mee en liet me pas los bij die laatste pagina… om me vervolgens met vol nieuwsgierigheid achter te laten voor boek twee. Ja. Zo eentje...

Het verhaal speelt zich af op een duistere, gotische universiteit waar geheimen net zo diep geworteld zijn als de klimop langs de muren. We volgen Ophelia, een gesloten, sombere hoofdpersoon met een zwaar verleden, die terechtkomt in een omgeving vol elite, macht en onderhuidse dreiging. Wat begint als een herkenbare dark-academia-opzet, ontwikkelt zich al snel tot een verslavende mix van romantische spanning, mentale gezondheid, mysterie en een sluimerend gevaar dat steeds dichterbij komt.

Wat dit boek voor mij echt bijzonder maakte, was de dynamiek tussen Ophelia en Alex. Hun banter is scherp, intelligent en oprecht grappig. Dit is geen geforceerde “snark”, maar dialogen die leven. De spanning tussen hen spat van de pagina’s, en zelfs wanneer hun relatie een andere fase ingaat, blijft die onderlinge vonk voelbaar. Sterker nog: het wordt alleen maar beter.
En ja… het feit dat ze elkaar op creatieve manieren uitdagen (inclusief via woorden, puzzels en subtiele steken onder water) maakte het extra leuk.Alex verdient een aparte vermelding. Hij is zoveel meer dan de typische mysterieuze love interest. Achter zijn scherpe humor en intellect zit een verleden dat pijn doet om te lezen. Zijn achtergrond gaf het verhaal emotionele diepgang en zorgde ervoor dat ik hem alleen maar meer wilde beschermen. Dit is absoluut zo’n personage dat onder je huid kruipt.
Daarnaast vond ik de weergave van mentale gezondheid verrassend sterk en respectvol. Ophelia’s innerlijke worstelingen voelen rauw en echt aan. Haar gedachten, haar pijn en haar manier van omgaan met de wereld zorgden ervoor dat ik me regelmatig in haar herkende. Dat maakte haar geen makkelijke, maar wel een hele menselijke hoofdpersoon.

De stalker- en moordmysterie-lijn hield me constant scherp. Hoewel sommige elementen misschien te voorspellen zijn, bleef de spanning hoog genoeg om me te laten doorlezen “nog één hoofdstuk” (spoiler: dat lukte niet). En dat einde… laat ik het zo zeggen: dit is precies hoe je het eerste deel van een tweeluik afsluit. Net genoeg antwoorden om je tevreden te houden, maar vooral genoeg vragen om je lichtelijk gefrustreerd én enorm nieuwsgierig achter te laten.

Ik houd er van wanneer de bijpersonage's ook leuk zijn. En ja hoor, ook de bijpersonages zijn verrassend sterk uitgewerkt!! Er hangt duidelijk iets in de lucht wat betreft toekomstige verhalen, en eerlijk? Ik ben er klaar voor. Geef me die spin-offs maar.

Is Nightshade vernieuwend in alles wat het doet? Nee, niet per se. Sommige tropes zijn bekend, en af en toe voelde iets iets te makkelijk opgelost. Maar eerlijk? Dat maakte me niets uit. Dit is zo’n boek waarvan je weet waar het ongeveer naartoe gaat, en waar je toch intens van geniet tijdens elke stap van de reis.

Nightshade is spannend, romantisch en emotioneel geladen. Met scherpe dialogen, sterke chemie, een heerlijke dark-academia-sfeer en een cliffhanger die pijn doet op de beste manier. Autumn Woods heeft me volledig overtuigd en ik tel nu al af tot deel twee!

Hoewel het verhaal soms een tikkeltje cliché en voorspelbaar is, blijft het spannend, meeslepend en vooral ontzettend vermakelijk om te lezen.

bedankt zomerenkeuning voor dit recensie-exemplaar inruil voor een eerlijke review.

Meer recensies van rianne