Aangrijpend beeld van een waanzinnige periode
Aangrijpend beeld van een collectieve waanzin. In “Hitlers furiën” belicht Lower de belangrijke rol van vrouwen, die ingezet werden in het derde rijk en hiermee een noodzakelijke bijdrage leverde bij het realiseren en in stand houden van de genocide.Tot voor kort was hun enorme aandeel daarin een onderbelicht aspect van de holocaust.
Ook wordt de vraag gesteld: hoe kon het gebeuren dat vrouwen ( vaak zelf ook moeder ) zich te buiten gingen aan de meest gruwelijke misdaden t.o.v. andere vrouwen/ kinderen. Zonder bevel, zonder enige verplichting daartoe. Gewoon omdat er in de waan van de heersende tijdgeest de ruimte voor geboden werd.
Het boek riep associaties op van Daniel Goldhagen`s boek “Hitlers Gewillige Beulen” dat ik jaren daarvoor gelezen had. Ook daar wordt de vraag gesteld: hoe was het mogelijk dat ook mensen die geen bevel hadden te doden zich daar toch op grote schaal aan schuldig maakten. Is het enkel een slaafs conformeren aan de machtigste groep van dat moment.. Aangrijpend. Het boek heeft me nog de nodige tijd na het lezen bezig gehouden.