Een verleidelijk boek

Rosemarijn Milo 15 november 2025 Auteur
‘De verleidelijke pen’ - vijf korte verhalen - is een verleidelijk boekje, niet alleen vanwege de mooie omslag maar evenzeer door de inhoud. Het is geen gemakkelijke opgave die inhoud te beschrijven of er een samenvatting van te maken. Daar waag ik me dan ook niet aan.
Wat ik wel durf te zeggen, is dat de sfeer die de verhalen oproepen ongeveer het midden houdt tussen dromen en waken, leven en dood, speelsheid en ernst. Waar de droom begint en het waken ophoudt, of andersom, waar leven overgaat in dood, speelsheid in ernst, valt niet te zeggen.
Is het een kermis en zitten de personages of misschien ook de lezer in een draaimolen, een achtbaan? Zijn zij het slachtoffer van hallucinaties? Probeer al lezende maar eens een antwoord te formuleren op die vragen.

Gerbrand Muller heeft kans gezien om met de hiervoor beschreven methodes, als je daarvan al spreken kunt, een aantal existentiële vragen aan de orde te stellen. Nee, ook hier is geen antwoord te verkrijgen. Ik doe mijn best wel een paar voorbeelden te geven.
Wat is waarheid, wat doe je ermee als je haar in bezit hebt of kent? Is waarheid schoonheid of andersom? Wat is verleden, heden of toekomst? Bestaat er zoiets? Wat moet je ermee?
Waarméé je schrijft, zo stelt de verleidelijke pen in het gelijknamige verhaal, doet er niet toe. Het gaat erom hóe je schrijft. Waarna de pen de schrijver van ambtelijke stukken wel eens even laat zien dat en hoe het anders kan.
Waren de drie kerels in ‘Die durft!’ stomdronken, was de waarzegster gek? Heeft zij diegene van de drie die bij haar naar binnen durfde de waarheid verteld? En hoe luidde die dan? Of heeft de durfal alleen maar gedroomd?
Wat is buitenkant en wat is binnenkant? De arme winkelier, die bezeten is van die vraag jeremieert: ‘Geen mens kan het blijkbaar schelen dat hij niet het binnenste binnen tussen zijn vingers kan krijgen, waarom is het dan voor mij een onverdraaglijke gedachte?’
Wat, ten slotte, is ‘de bovenkamer’ en wat de ziel? Een warboel van vragen die raken aan het raadsel van het bestaan.

Na het plezier van het lezen van deze in prachtige zinnen gegoten korte verhalen zullen de opgeroepen vragen de lezer geheid nog een tijdje bezighouden.

Meer recensies van Rosemarijn Milo