De onvergetelijke reis van de zussen Summers

Sandra Hardeman 21 december 2025
Hazel Gaynor en Heather Webb zijn Amerikaanse auteurs. Ze werden aan elkaar voorgesteld door hun literair agent en het klikte zo goed dat ze besloten gezamenlijk een boek te schrijven. Dit boek werd een bestseller en sindsdien schrijven ze regelmatig samen. De onvergetelijke reis van de zussen Summers is hun eerste roman die in het Nederlands verschenen is.

De cover van De onvergetelijke reis van de zussen Summers vind ik mooi. Op de voorgrond zijn twee vrouwen te zien. Ze lopen op een plein bij de Eiffeltoren. De titel van het boek staat afgebeeld op een bundel oude brieven. De ondertitel luidt: 'Drie brieven. Twee zussen. Eén kans om het verleden recht te zetten.' Het geheel maakte me benieuwd naar het verhaal en tijdens het lezen ontdekte ik dat de afbeelding heel goed past bij de inhoud.

New York, 1937. Violet is ongeneeslijk ziek en zal binnen afzienbare tijd overlijden. Ze overdenkt haar verleden en de geheimen die ze altijd verborgen heeft gehouden voor haar dochter en kleindochters. Geheimen die ze niet langer wil bewaren en recht wil zetten voor het te laat is. Daarom heeft ze haar kleindochters Clara en Madeleine uitgenodigd bij haar thuis. Violet vraagt hen om samen drie brieven te bezorgen in Europa. Dit zijn brieven waarin ze afscheid neemt van belangrijke mensen uit haar verleden. Clara en Maddie zijn in de loop van de tijd van elkaar vervreemd en voelen er weinig voor om samen op reis re gaan. Toch besluiten ze om de laatste wens van hun oma te vervullen. Ze reizen met het luxe stoomschip Queen Mary naar Europa. Onderweg moeten ze weer aan elkaars gezelschap wennen en ze kibbelen veelvuldig. In Parijs bezorgen ze de eerste brief van Violet. Hierbij doen ze een schokkende ontdekking die het leven van hun familie in een nieuw daglicht plaatst. Met de Oriënt-Express vervolgen ze hun reis naar Venetië om de tweede brief af te geven. Ze komen meer te weten over het leven van hun oma en hun wederzijdse begrip groeit enigszins. Tenslotte reizen Clara en Maddie naar Wenen. Ook de derde brief geeft nieuw inzicht in het verleden van Violet. Met de gigantische zeppelin de Hindenburg reizen de vrouwen tenslotte terug naar New York. Heeft deze onvergetelijke reis de zussen Summers dichter bij elkaar gebracht?

'... Ik vraag me af hoe het de meisjes vergaat, of ze de mensen hebben gevonden van wie ik nog afscheid wilde nemen. Voor hen gaat het niet zozeer om de reis zelf, de afgelegde kilometers of de bezienswaardigheden, maar om hun begrip voor elkaar, om het loslaten van hun oude onenigheden en opnieuw de verbinding aan te gaan...'

De onvergetelijke reis van de zussen Summers start met een proloog die verteld wordt vanuit Violet. Ze heeft een verrassing gepland voor haar kleindochters, maar bedenkt dat ze die waarschijnlijk geen van beiden op prijs zullen stellen. Toch hoopt ze dat het hun levens zal veranderen. Deze proloog wekte direct mijn nieuwsgierigheid naar de verstandhouding tussen de zussen en de inhoud van de brieven. Daarna bestaat het boek uit drie delen. Op de startpagina van deel één is een stoomschip te zien en staat de tekst 'Au revoir'. Dit gedeelte gaat over de heenreis en de gebeurtenissen in Parijs. Op de pagina van deel twee staat een trein met het woord 'Arrivederci'. Hierin lezen we wat zich afspeelt in Venetië. Het derde deel toont een zeppelin met de woorden 'Auf wiedersehen'. Dit gaat over het afgeven van de laatste brief in Wenen en over de terugreis. De afzonderlijke delen zorgen voor een duidelijke scheiding en geven goed weer in welke stad de gebeurtenissen zich afspelen. De epiloog is een mooie afronding van het geheel. Naast het fictieve verhaal spelen ook enkele historische feiten een rol in het boek. Denk met name aan de opkomst van het nazisme en het gebruik van bijzondere vervoermiddelen. De schrijfsters hebben fictie en non-fictie verweven en het tijdsbeeld bijzonder goed weergegeven.

Het verhaal in De onvergetelijke reis van de zussen Summers wordt voor het grootste deel afwisselend verteld vanuit Clara en Maddie. Daarnaast lezen we ook enkele hoofdstukken vanuit Violet. De drie perspectieven maken het verhaal afwisselend en zorgen ervoor dat de lezer zich in de verschillende personages kan inleven. Hun gedachten, gevoelens, angsten en verlangens worden uitvoerig beschreven. Hierdoor ontdekken we dat de zussen totaal verschillend zijn en er moeite mee hebben om begrip voor elkaar op te brengen. Gaandeweg leren ze zichzelf en elkaar steeds beter kennen en dat heeft gevolgen. Violet probeert tijdens hun reis de lijm te zijn die hen weer bij elkaar brengt. Ik werd geraakt door de beeldende en gedetailleerde schrijfstijl van de auteurs.

'... Ik haakte mijn arm door die van haar en we keerden ons naar de horizon. De zon liet het water achter onze tuin schitteren, en ik begreep dat onze reis niet ergens ver weg lag, niet in Parijs of Venetië. De echte reis, de belangrijkste van allemaal, was hier, binnen de grenzen van ons alledaagse leven, samen met de vrienden en familie die met ons meereisden. Uiteindelijk is dat het enige wat ertoe doet. Uiteindelijk kun je overal avonturen beleven. Als je maar de moed hebt ernaar op zoek te gaan ...'

De onvergetelijke reis van de zussen Summers is een hartverwarmend en meeslepend verhaal. Als lezer word je meegenomen op een boeiende reis, waarbij beide hoofdpersonages een grote ontwikkeling doormaken. Ik vind dit boek absoluut het lezen waard en geef het vier sterren.

Sandra
www.boeken-cast.nl