De vrouw die moord riep
Naomi de Meer is een Nederlandse schrijfster. Ze is al vanaf haar jeugd dol op lezen en studeerde Psychologie en Chemie. Nu schrijft ze psychologische thrillers die diep ingaan op de gedachten en gevoelens van de personages. De vrouw die moord riep is haar eerste thriller. De novelle is gebaseerd op de oud Griekse fabel De jongen die wolf riep van Aesopus (600 voor Christus). De moraal van deze fabel is dat leugenaars niet worden geloofd, ook al spreken ze de waarheid.
De cover van het boek valt op door de grote witte letters van de titel. Op de wazige achtergrond is een vrouw te zien die over haar schouder kijkt. In haar hand houdt ze een pistool. Persoonlijk vond ik de volgorde van de tekst in de titel wat verwarrend en ik was benieuwd wat de link naar het verhaal was.
Aesa heeft een angststoornis ontwikkeld nadat haar ouders voor haar ogen vermoord zijn. Ze is onder behandeling van een psycholoog, maar dat heeft weinig effect. Ze ziet en hoort overal gevaar en heeft moeite om te onderscheiden wat echt is en wat zich in haar hoofd afspeelt. Al meerdere malen heeft ze de politie gebeld terwijl er niets aan de hand was. Inmiddels nemen ze haar dan ook niet meer serieus. Gelukkig kan ze haar zorgen en angsten wel delen met haar goede vriendin en psychologe Evi. Op een dag begint Aesa vreemde berichtjes en telefoontjes te krijgen op haar mobiel. Daarna ziet ze ook nog dat haar nieuwe vriend Nik in de achterbak van een auto wordt gelegd en nergens op reageert. Alle alarmbellen gaan af bij Aesa. Ze zoekt hulp bij Evi, maar twijfelt of ze haar nog kan vertrouwen. Eigenlijk vertrouwt ze inmiddels helemaal niemand meer. Daarom besluit Aesa zelf op zoek te gaan naar haar stalker en de moordenaar van Nik. Zal ze ontdekken wie deze persoon is?
'...Langzamerhand zakt de woede weg, waardoor alleen nog wanhoop overblijft. Dat is het moment dat ik begin te twijfelen. Ik weet wat ik heb gezien. Maar de politie zegt altijd dat ik me dingen verbeeld. En Evi heeft dat ook gezegd, en Tom zelfs ook. Is het dan allemaal alleen in mijn hoofd gebeurd? Zou ik zelfs het berichtje hebben verzonnen? Ik hoop het. Voor deze ene keer hoop ik dat het allemaal in mijn hoofd zit...'
De vrouw die moord riep bestaat uit twee verhaallijnen die afwisselend aan bod komen. Het verhaal van Aesa is geschreven in de ik-vorm en van Evi in de zij-vorm. De innerlijke gedachten van de vrouwen staan schuingedrukt. Persoonlijk vind ik dit een extra dimensie aan het verhaal geven. Het zorgde ervoor dat ik me nog beter kon verplaatsen in de gedachten en gevoelens van de twee hoofdpersonen. Ze worden geloofwaardig neergezet en je voelt de onderhuidse spanning tussen beiden.
Ondanks dat De vrouw die moord riep een novelle is, krijg je als lezer veel informatie over de personages en de gebeurtenissen. Hierdoor word je, als het ware, uitgenodigd om mee te denken, de puzzelstukjes in elkaar te passen en de puzzel compleet te maken. De schrijfster weet de spanning goed op te bouwen en voelbaar te maken. Ik kreeg echt een beklemmend gevoel tijdens het lezen.
Met De vrouw die moord riep heeft de auteur een krachtig debuut geschreven. Het is goed te merken dat ze een psychologische achtergrond heeft. De combinatie van psychologie en spanning zorgt voor een uniek geheel. Een thriller die boeide van het begin tot het einde en daarna ook nog even in mijn hoofd bleef hangen. Ik geef deze novelle vier sterren.
Sandra
www.boeken-cast.nl