One true loves

Sandra Hardeman Sandra Hardeman
10 mrt 2026

Taylor Jenkins Reid woont en werkt in de Verenigde Staten. Ze is fulltime televisie- en filmscenarioschrijfster en heeft tevens een aantal romans op haar naam staan. In haar boeken spelen liefde, verlies en het complexe web van menselijke relaties vaak een grote rol. One true loves is hier een voorbeeld van.

De cover van One true loves ziet er kleurrijk uit. Op de voorgrond is een jonge vrouw te zien. Ze heeft lang haar en draagt een rode zomerjurk. Op de achtergrond staan palmbomen. De titel van het boek en de naam van de auteur vallen direct op, doordat ze duidelijk zijn afgebeeld. Ik vind de cover prachtig, maar na het lezen van de roman niet geheel passend bij de inhoud. Die is minder vrolijk dan de cover doet vermoeden. De sprayed edges zijn ook kleurrijk uitgevoerd en voorzien van de handtekening van de auteur.

Emma en Jesse ontmoeten elkaar op de middelbare school. Ze blijken dezelfde ambities en verlangens te hebben en al snel slaat de vonk over. Om te ontsnappen aan de verwachtingen van hun ouders besluiten ze te trouwen en naar de andere kant van Amerika te verhuizen. In Los Angeles hebben ze samen de tijd van hun leven, maar dan slaat plotseling het noodlot toe. Op hun eerste trouwdag raakt Jesse vermist bij een helikopterongeluk boven de Stille Oceaan. Gebroken van verdriet neemt Emma het besluit om terug te reizen naar Massachusetts. Ze gaat in de boekwinkel van haar ouders werken en na een moeilijke periode weet ze haar leven weer op te bouwen. Op een dag komt ze Sam tegen. Hij is een jeugdvriend die vroeger vakantiewerk deed in de boekwinkel. Ze wordt verliefd op hem en lijkt het geluk weer gevonden te hebben. Tijdens een etentje met Sam en haar ouders krijgt ze echter een telefoontje dat haar leven opnieuw op zijn kop zet. Het is Jesse die haar vertelt dat hij nog leeft en naar huis komt. Emma is verbijsterd. Wat moet ze nu doen? Hoe kan ze kiezen tussen haar echtgenoot en haar verloofde? Is er één ware liefde?

'... Door van hen allebei te houden, ben ik over geen van beiden meer zeker. En door onzeker te zijn, zou ik hen weleens allebei kunnen kwijtraken. Romantische liefde is iets prachtigs, onder de juiste omstandigheden. Maar die omstandigheden komen nauw en zijn zeldzaam. Ik neem aan dat ware liefde daarom juist zo aanlokkelijk is. Ze is moeilijk te vinden en moeilijk vast te houden, net als alle andere mooie dingen. Net zoals goud, saffraan of het noorderlicht ...'

One true loves start met een pakkende proloog. Hoofdpersoon Emma zit samen met haar kersverse verloofde Sam en haar ouders in een restaurant. Het leven lijkt haar weer toe te lachen, maar niets is minder waar. Als ze haar telefoon opneemt en de stem van Jesse hoort, zakt de grond onder haar voeten vandaan. Hoe is het mogelijk? Vanaf dat moment word je meegezogen in het verhaal en wil je weten voor wie Emma gaat kiezen. Na de proloog bestaat het boek uit twee delen. Het eerste deel gaat over het leven van Emma voor het telefoontje van Jesse; ze vertelt over haar relaties en over de vermissing van haar man. In het tweede deel lezen we hoe het Emma vergaat na het telefoongesprek. Het verhaal is geschreven vanuit haar perspectief en hierdoor kom je als lezer dicht bij haar gedachten en gevoelens. Ik leefde echt met haar mee en voelde haar emoties. Ze kreeg al snel een plekje in mijn hart.

De roman One true loves steekt psychologisch sterk in elkaar. De auteur weet met de proloog direct de toon te zetten en besteedt gedurende het verhaal veel aandacht aan innerlijke emoties. Thema's als liefde, verdriet, rouw, hoop en loslaten spelen een grote rol. Als lezer leer je Emma, Jesse en Sam kennen in de verschillende fasen van hun leven en je bent deelgenoot van hun emotionele reis. Daarnaast wordt de tweestrijd van Emma uitgebreid beschreven. Ze staat voor een hartverscheurende keuze. Wil ze haar nieuwe liefde verlaten? Kan ze weer samenwonen met haar echtgenoot, nadat ze jaren apart hebben geleefd? We worden meegenomen in al haar twijfels en onzekerheden. Mijns inziens is Reid een meesteres in het schrijven van diepgaande psychologische verhalen. De combinatie van intrigerende personages, emotionele ontwikkelingen en een krachtige verhaallijn zorgt voor een gelaagd geheel.

One true loves is een geloofwaardige roman die blijft boeien van het begin tot het einde. Liefde en verdriet zijn verweven tot een bijzonder verhaal dat, zelfs na het lezen, nog een poosje in mijn gedachten bleef. Dit boek is zeker het lezen waard en ik geef het vier sterren.

Sandra
www.boeken-cast.nl