De vondeling van Venetië
Amanda Dykes is een Amerikaanse auteur. Ze schrijft hoopvolle verhalen en heeft diverse prijzen gewonnen met haar boeken. De vondeling van Venetië is haar vierde roman die in het Nederlands verschenen is.
De cover van De vondeling van Venetië is uitgevoerd in prachtige harmonieuze kleuren en oogt als een schilderij. Door de prominente titel is het meteen duidelijk waar het verhaal zich afspeelt. De afbeelding simuleert dat de lezer zelf in een gondel zit en door een kanaal vaart.
1807. Giuseppe ziet op een dag een mandje door de stille grachten van Venetië drijven. Als hij het mandje opvist, ontdekt hij dat er een baby in ligt. Hij neemt het jongetje mee naar zijn vrienden van het kunstenaarsgilde. Glasblazer Pietro, drukker Dante, kantkloster Valentina, tuinvrouw Elena en gondelier Giuseppe besluiten om de baby gezamenlijk op te voeden. Ze noemen hem Sebastien Trovato. In zijn jeugd woont hij beurtelings bij zijn vijf ouders en hij leert veel van hen. Naarmate Sebastien ouder wordt, vraagt hij zich vaak af wie hij is en waar hij vandaan komt. Hij denkt er nooit achter te komen, totdat hij Mariana Fedela ontmoet. Er ontstaat al snel een diepe band tussen hen. Met haar hulp ontdekt Sebastien meer over zijn herkomst en wie hij daadwerkelijk is. Hierbij moet hij een keuze maken die zowel zijn eigen toekomst als die van de stad zal veranderen.
1904. Daniel Goodman woont in San Francisco. Door gemaakte fouten in het verleden heeft hij dagelijks last van nare gevoelens. Hij doet zijn best om zijn schulden af te lossen, maar het ontbreekt hem aan geld. Op een dag ontmoet hij Edward Wharton. Deze bankier wil Venetië nabouwen in Amerika. Hij neemt Daniel aan om in Italië artefacten te zoeken, tekeningen te maken van panorama's en bijzondere boeken op te sporen. Met name een zeldzaam boek, waarvan tot nu toe niemand weet hoe het eindigt. Daniel is blij met de baan, omdat hij zo een kans krijgt om zijn moeder te helpen en zijn fouten goed te maken. In Venetië ontmoet hij Vittoria Bellini, een Italiaanse boekverkoopster. Ze kunnen het meteen goed vinden en samen ontrafelen ze langzaam maar zeker de geschiedenis van Het boek van het water. Dit mysterieuze geheim ligt verborgen in de stenen en grachten van de oude stad.
'... Met bonkend hart slikte ik bij de herinnering aan het gevoel van dat boek in mijn handen. Het allerlaatste dat mijn moeder me had gestuurd toen ik opgesloten zat. Het verhaal zonder einde, Daniël, stond in de begeleidende brief. Om je hoop te geven. Onthou: hoewel het misschien niet zo voelt, is dit verhaal nog niet af ...'
De vondeling van Venetië is een dual-time roman. Het boek begint met een korte proloog die bij de lezer meteen vragen oproept. Daarna bestaat het geheel uit twee verhaallijnen. In 1807 volgen we Sebastien Trovato. Hij is als kind opgevoed door verschillende ouders en heeft een fijne jeugd gehad. Desondanks wordt hij vaak gekweld door de vraag waar hij vandaan komt en wie hij is. In 1904 volgen we Daniel Goodman. Na begane misdaden kampt hij nog dagelijks met schuldgevoelens. Omdat het hem niet lukt zijn fouten te herstellen, worstelt ook hij met de vraag wie hij is. De auteur heeft zowel de reis van Daniel als het verhaal van Sebastien goed uitgewerkt. Ze zoeken ieder op eigen wijze naar antwoorden op hun vragen en als lezer word je hierin meegenomen. Een geheimzinnige speurtocht door Venetië zorgt langzaam maar zeker voor meer duidelijkheid en brengt twee werelden samen. Mijns inziens heeft de auteur beide verhaallijnen op een sublieme manier verweven en samengevoegd tot een boeiend geheel. Daarnaast heeft ze ook Venetië uitgebreid beschreven. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar na het lezen van dit boek kan ik me er een goed beeld van vormen. Deze oude mysterieuze stad staat hoog op mijn bucketlist.
De proloog van De vondeling van Venetië wekte direct mijn interesse, maar daarna duurde het even voor ik in het verhaal zat. Ik vond het verhaal wel interessant, maar door de poëtische schrijfstijl van Dykes soms lastig te volgen. Sommige alinea's heb ik zelfs meerdere keren gelezen om er zeker van te zijn dat ik de context goed begreep. Gaandeweg raakte ik gewend aan de schrijfstijl en sprak het verhaal meer tot mijn verbeelding. De laatste tweehonderd bladzijden wilde ik zelfs niet stoppen met lezen, omdat ik nieuwsgierig was naar de ontknoping. Aan het einde geeft de auteur toelichting over de totstandkoming van het verhaal en over historische invloeden die een rol spelen in het boek. Dit vond ik erg interessant, omdat het verhaal hierdoor een extra dimensie krijgt. De noot van de auteur zet tevens aan tot nadenken over je eigen leven en zorgt ervoor dat het boek ook na het lezen nog in je gedachten blijft.
De vondeling van Venetië is een boeiend boek met bijzondere personages en een intrigerend verhaal. Ik raad deze roman zeker aan en geef het vier sterren.
Sandra
www.boeken-cast.nl