Onbekend stukje geschiedenis

Sandra 11 augustus 2025
Bestedelingen waren kinderen, ouderen en mensen met een beperking die werden geveild aan de laagste bieder. Deze bieder kreeg dan geld voor de zorg van de bestedeling en moest hem/haar voorzien van eten en drinken en kleding. In de praktijk kwam dit er vooral op neer dat mensen een bestedeling in huis namen om deze te werk te stellen zodat deze extra geld kon verdienen voor het huis waarin ze opgenomen werden. Het grootste deel van de besteldelingen waren kinderen.
"Van de duizend gezinnen vindt met er één waar het kind uit liefde wordt opgenomen. en 999 waar eigenbelang de belangrijkste of enige reden is om vreemde kinderen in huis te nemen"
Het feit dat bestedelingen 'verhandeld' werden via een veiling is echt schrijnend en mensonterend.
Al met al een stuk geschiedenis waar in het algemeen niet veel over bekend is.
Ik denk dat we het gegeven 'bestedeling' wel in de tijdsgeest van vroeger moeten zien: er waren enorm veel kinderen zonder ouders door bijvoorbeeld besmettelijke ziektes. Wie moest er voor deze kinderen zorgen, weeshuizen waren overvol. Dat de kinderen uitbesteed werden door de overheid zal in beginsel ook met goede intenties zijn gebeurd namelijk om voor de kinderen te zorgen. Dat er van een dergelijke overheidsmaatregel door veel mensen misbruik werd gemaakt is iets wat natuurlijk in deze tijd ook nog altijd gebeurt: denk aan bijstand- en ww-fraude bijvoorbeeld.
Het veilen van bestedelingen is iets waar ik meer moeite mee heb maar wat ook wel in de tijdsgeest moet worden gezien, er waren tenslotte weinige andere mogelijkheden om deze bestedelingen onder de aandacht te brengen bij de mensen die ze wilden opnemen.

Het boek neemt je mee van het ontstaan van de bestedelingen tot aan wat er van sommige terecht is gekomen. Het blijft altijd bijzonder te zien hoeveel brieven en andere stukken er blijkbaar nog bewaard zijn in stads- en gemeente-archieven. Wat ik een grappige toevoeging vind in dit geschiedenisboek vol feiten is dat er kleine stukjes in staan waar de schrijver vertelt dat hij bijvoorbeeld vol verwachting op onderzoek ging in een bepaalde stad en dat hij daar dan aankwam en de regen met bakken uit de hemel viel en hij er verder niet veel wijzer van werd en alles dus eigenlijk een beetje tegen viel. Je kan het ook niet vermelden natuurlijk maar ik vond het wel iets hebben!

Persoonlijk vond ik het ook grappig dat ik woorden tegen kwam die mijn ouders heel vroeger nog wel eens gebruikten zoals spinhuis en de bedeling.

Meer recensies van Sandra