mooi maar oppervlakkig

Sandra 23 februari 2026
Jesse is 15 en ongeneeslijk ziek. Via Stichting Vervul een Wens komt zij in contact met de 29-jarige Alex, hij werkt bij een bedrijf dat video-games maakt. Jesse's wens is om een bijzondere interactieve video-ervaring te maken waarin ze samen met haar familie gezamenlijke ervaringen gaat herbeleven. Het moet een document worden voor als ze er straks niet meer is...
De schuchtere Alex weet niet of hij de bijzondere wens kan vervullen maar zijn werkgever staat er op dat hij Jesse gaat helpen. Waar het contact tussen Jesse en Alex in beginsel nogal ongemakkelijk is, zeker voor Alex, worden ze langzaam maar zeker goeie maatjes. Wat Jesse wil is veel complexer dan iedereen had kunnen bedenken en gaat veel tijd kosten, maar tijd is nu juist het enige wat Jesse niet heeft. Zal het Alex lukken om de wens van Jesse te vervullen?

De Wens is een mooi verhaal met een heel aansprekend hoofdpersonage: Jesse. Zij is door alles wat ze heeft meegemaakt heel volwassen en kan alles soms beter overzien en verwoorden dan alle volwassen om haar heen. Alex is een echte einzelgänger die samen woont met zijn hond en buiten zijn werk geen sociale contacten heeft. Het is leuk om te lezen hoe het contact met het jonge zieke meisje Alex verandert maar dit gaat wel in een dergelijk tempo dat ik me af vraag of zoiets in werkelijkheid ook zo snel zou kunnen gaan. Naast deze twee personages spelen ook de ouders en het broertje van Jesse een grote rol en ook maatschappelijks werkster Kelly is belangrijk voor het verhaal. Na het lezen van het nawoord wordt duidelijk dat de schrijfster zelf als maatschappelijk werkster in een ziekenhuis werkzaam is geweest en haar persoonlijke ervaringen heeft gebruikt om dit verhaal te schrijven. Er is een groot aantal thema's te vinden in dit verhaal waaronder liefde, familie, vriendschap, verlies, moed en hoop.

"Valse hoop bestaat niet, er is alleen hoop"

Het is een boek met een eenvoudige schrijfstijl waardoor het makkelijk leest en een fijn verhaal vertelt ondanks de moeilijke situatie waarin Jesse en haar familie zich bevinden. Ik vind het verloop van het verhaal wel grotendeels heel voorspelbaar maar dat doet verder niets af aan het geheel. Ik denk dat het verhaal heel goed als Young Adult had uitgegeven kunnen worden,(misschien zelfs wel als jeugdboek?) het game-scenario zal een jonger publiek zeker (meer) aanspreken. Persoonlijk had ik wat moeite om een goed beeld te kunnen vormen bij wat er nu precies bedoeld werd met de wens, maar ik ben dan ook niet thuis in de game-wereld. Het is best een heftig verhaal maar dit komt niet helemaal zo over omdat de karakters niet echt uitgediept zijn, gek genoeg is het karakter van Jesse zelfs een beetje oppervlakkig omdat er weinig vanuit haar perspectief wordt verteld. Het gebrek aan diepgang zorgde er echter wel voor dat het verhaal mij niet zo raakte zoals ik van te voren verwacht had.

Ik las dit boek voor Harpers Boekenclub 2026

Meer recensies van Sandra