Een sterk, kort verhaal

Sannbooks 18 november 2025
In 2021 werd Wachten op de wind uitgebracht in een Nederlandse vertaling. Daarna moesten we heel lang wachten tot er weer een boek van Oskar Kroon werd vertaald. Met Bosanemonen en pisratten is het eindelijk zo ver. Een heel ander boek dan Wachten op de wind, maar op zijn eigen manier net zo mooi.

In Bosanemonen en pisratten lees je vanuit Kaj. Hij woont samen met zijn broer Krister en zijn vader. Krister is niet zoals de andere jongens van zijn leeftijd. Hij zit bij een astronomieclub en weet veel over de ruimte. Hij is zichzelf en schaamt zich daar niet voor. Alleen maakt Sacke met zijn twee hulpjes daar misbruik van…

Oskar Kroon is een Zweedse auteur. Naast zijn werk als schrijver, is hij ook bakker. Hij schrijft verhalen voor kinderen vanaf zes jaar. Hij heeft meerdere boeken geschreven, maar tot nu toe zijn er maar twee in een Nederlandse vertaling verschenen: Wachten op de wind en Bosanemonen en pisratten.

Voordat het eerste deel begint, lees je op een inleidende pagina al over de stortplaats, de ratten en de pisratten, de bosanemonen en wat er die afschuwelijke winter is gebeurd. Dit boek is bijna een kort verhaal, het heeft slechts 125 bladzijden. Het is ingedeeld in vijf delen en heeft veel korte hoofdstukken. Desondanks is het een heel compleet verhaal. Ideaal voor lezers die niet van dikke boeken houden!

“De pisratten, die het leven verpestten voor de enige persoon die zichzelf durfde te zijn. Misschien zullen er altijd zulke ratten bestaan. Misschien kom je er nooit van af. Maar er bestaan ook bosanemonen.” Voor Kaj is zijn broer Krister zo’n bosanemoon. Hij kijkt op tegen zijn broer en vindt dat hij de beste is in vrijwel alles, in tekenen, op school en in de juiste bus vinden. Dit zorgt ervoor dat hij alles voor zijn broer doet om hem te beschermen, zelfs dingen waar hij eigenlijk niet achter staat of waarvan hij vindt dat het niet kan.

Helaas zijn er ook pisratten die Krister het leven zuur maken, maar in niets in dit verhaal is te merken dat Krister daarom zou willen veranderen. Hij is gewoon zichzelf. Waar dit verhaal vooral om gaat, is dat het pesten van kwaad tot erger gaat. Je voelt aan alles dat dit niet met een sisser gaat aflopen. Tussendoor worden er ook dingen gezegd waardoor je weet dat het heftig gaat aflopen: “Maar dat het gaandeweg op zo'n echte ramp zou uitdraaien, met politie, rook en radionieuws, dat kon ik natuurlijk nooit vermoeden.”

Wat dit boek ook goed laat zien is de invloed van het pesten. Kaj vertelt dat Krister steeds stiller wordt en het op een gegeven moment alleen nog over de robot wil hebben die ze aan het maken zijn op de stortplaats. “Soms voelde het bijna alsof hij aan het verdwijnen was.” Er komt ook een stukje schaamte bij kijken. Vaak wil degene die gepest wordt het er niet over hebben, want vaak heerst het idee dat er niets aan gedaan kan worden.

Het verhaal had wat mij betreft wel wat uitgebreider gemogen. Het draait nu heel erg om het pesten van Krister, hoe Kaj daarmee omgaat en hoe het gaat aflopen. Het was bijvoorbeeld interessant geweest om maar over de moeder van Krister en Kaj te weten te komen en over het leven van Sacke. Aan de andere kant ligt de focus nu sterk op het pesten en wat voor invloed dit heeft om degene die gepest wordt en zijn hele omgeving.

Bosanemonen en pisratten is een sterk, kort verhaal over pesten en hoe je als vriend en broer wilt helpen, maar eigenlijk niet weet hoe. Het is misschien niet heel origineel, maar het laat goed de strijd zien, wat pesten met iemand doet en wat voor grote gevolgen het kan hebben.

Meer recensies van Sannbooks

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.