Dit boek is niet voor iedereen
Het nieuwste boek van Pieter Koolwijk is anders dan zijn andere boeken. Dit is een spannend en eng boek, over Sinterklaas! In dit boek kom je erachter dat de Sint helemaal niet zo’n lieve man is als je denkt. Je denkt dat je weet hoe het zit, maar misschien klopt dat wel helemaal niet. Durf jij het aan om de waarheid te achterhalen?
Het huis naast dat van Mo staat leeg. Een paar weken voor pakjesavond staat daar een busje voor de deur. Hij krijgt een nieuwe buurman! Dat blijkt Pjotr te zijn, een nukkige schoorsteenontstopper die niets van kinderen moet weten. Hij is allesbehalve aardig… Met Amara gaat Mo naar de intocht van Sinterklaas. Daar zien ze Wout. Hij doet weer eens gemeen tegen alles en iedereen, zelfs tegen een verwarde, oude man. De maandag na de intocht van Sinterklaas komen ze weer op school, maar dan blijkt Wout te zijn verdwenen. Waar is hij gebleven? Mo gaat op onderzoek uit. Maar is dat wel zo’n slim plan?
Pieter Koolwijk (1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Zijn boeken hebben allemaal een goede dosis fantasie en zetten je vaak aan het denken over de wereld. Met Gozert won Koolwijk in 2021 de Gouden Griffel. Afgelopen jaar schreef hij het kinderboekenweekgeschenk Schatpakkers en komend jaar verschijnt Limbusland, de titel voor de actie Geef een boek cadeau! Linde Faas is de vaste illustrator van Koolwijk. Zij heeft ook de illustraties bij Wie stout is… gemaakt.
Als je het boek openslaat, word je meteen gewaarschuwd: “Dit verhaal is niet voor iedereen. Alleen voor kinderen die denken dat ze weten hoe het met Sinterklaas zit. Ik heb jullie gewaarschuwd…” Een goede waarschuwing, want hiermee weet je meteen voor welke doelgroep het is en dat je niet te bang moet zijn aangelegd om dit te lezen.
Koolwijk heeft de buurman Pjotr goed weten neer te zetten. Door zijn hoge hoed, met een zakdoek om zijn nek en zijn lange jas met twee rijen knopen lijkt hij uit een andere tijd te komen. Faas heeft dit met haar illustraties mooi weten te versterken. Daarnaast heeft hij ook nog eens donkere vegen op zijn gezicht en is hij ronduit onbeschoft. Hij zegt dat hij maar een paar weken blijft. Je denkt daardoor meteen dat hij de echte, gemene Sinterklaas is.
Pjotr maakt ook meteen een dreigement: “‘Je moet geen mensen lastigvallen. Zeker niet in deze tijd van het jaar.’ Ik frons mijn wenkbrauwen. ‘Want…?’ Pjotr kijkt mij onheilspellend aan. ‘Omdat de Sint komt.’” Hier krijg je meteen kippenvel van. Deze spanning blijft het hele boek voelbaar. Je wilt namelijk antwoord op die ene vraag: wie ontvoerd toch al die kinderen?
Als ze de maandag na de intocht op school komen, is Wout verdwenen. In eerste instantie is Mo daar blij mee, want Wout is een pestkop. Maar als er daarna meer kinderen verdwijnen en Wout nog steeds vermist is, gaat Mo zich toch zorgen maken. Dit boek zou natuurlijk geen echte ‘Koolwijk’ zijn als je er niet iets van kan leren. Koolwijk laat zien dat bepaalde dingen, zoals inbreken, eigenlijk niet kunnen. Maar als het voor een goed doel is, mag het dan wel? Daar laat hij je over nadenken. Daarnaast laat Koolwijk zien dat je iedereen een tweede kans moet geven en voor de ander moet opkomen, ook als diegene niet zo lief of aardig tegen jou is geweest. Geef het goede voorbeeld, want wie goed doet, goed ontmoet.
Linde Faas heeft met haar illustraties dit verhaal weer goed weten te versterken. Alle illustraties zijn in donkerblauwe kleuren gemaakt met hier en daar wat tinten roze en paars, waardoor het boek een mooi geheel vormt. Daarnaast brengen de donkere kleuren de spanning en het enge gevoel ook goed over.
Wie stout is… is het perfecte boek om nu te lezen! Sinterklaas is weer in het land, dus wie weet komt hij ook weer bij jou langs. Maar hopelijk is het dan wel de lieve Sinterklaas en komt hij je niet halen, want wie stout is…