Eten of gegeten worden!
											Er vloog een vliegje in de vla is het nieuwe poëzieboek van het bekende duo Bette Westera en Sylvia Weve. Dit duo maakte ook de poëzieboeken Doodgewoon en Uit elkaar, die beide de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs hebben gewonnen. De verwachtingen voor Er vloog een vliegje in de vla waren dus hooggespannen! Natuurlijk heeft dit duo deze verwachtingen waargemaakt.
In Er vloog een vliegje in de vla staat door de hele bundel één onderwerp centraal: eten! Je denkt er waarschijnlijk vaak niet over na, maar we houden ons heel erg vaak bezig met eten. Wat gaan we eten, wat zit er in ons eten en hoe eten we het? Daarnaast maken we er grapjes over, er zijn tafelmanieren, we hebben broodjeaapverhalen, er zijn verschillende smaken en ga zo maar door. Westera en Weve hebben dit in woord en beeld samengebracht tot een mooie, complete bundel.
Bette Westera (1958) begon haar schrijverscarrière in 1999 met Wil je met me trouwen? Inmiddels heeft ze al meer dan vijftig boeken op haar naam staan en heeft ze twee keer een Gouden Griffel gewonnen. Sylvia Weve (1954) illustreerde al meer dan honderdvijftig boekomslagen. Ze heeft een Gouden Penseel gewonnen voor Aan de kant, ik ben je oma niet! Westera en Weve zijn inmiddels een iconisch duo. Samen maakten zij meerdere gedichtenbundels, namelijk Zo voelt dat, Uit elkaar en Doodgewoon.
Er vloog een vliegje in de vla begint eigenlijk al voordat je het boek überhaupt hebt opengeslagen. Het eerste gedicht staat namelijk op het omslag! Dat trekt meteen de aandacht. Als je dit korte gedicht hebt gelezen, ben je direct benieuwd naar de rest!
In dit boek worden veel onderwerpen op een korte, krachtige en afwisselende manier besproken. Het is daardoor nergens herhalend of eenzijdig. Dit zorgt ervoor dat het een heel compleet boek is geworden. Eten, gegeten worden, dieren eten, dieren die mensen eten, vegan eten, koosjer eten, halal eten, anorexia, gluten: alles komt aan bod en dat met een flinke dosis humor. Het flauw-zout grapje en ‘lekker windje, zal ik er nog een laten’ kunnen natuurlijk niet ontbreken. Naast dat je veel leert, worden er ook vooroordelen onderuitgehaald, zoals in het gedicht ‘Te dik’.
Eten is misschien een wat minder ingewikkeld, somber of ontroerend onderwerp dan echtscheiding of de dood, de onderwerpen die in Uit elkaar en Doodgewoon centraal stonden. Toch weten Westera en Weve ook de zwaardere onderwerpen die te maken hebben met eten, zoals honger, vooroordelen en ziektes, op een mooie, luchtige manier over te brengen. Zo worden deze onderwerpen voor kinderen bespreekbaar.
Door het boek heen staan er naast gedichten ook korte stukjes informatie en korte verhalen. Bij de gedichten, informatieve teksten en verhalen staan vaak verwijzingen naar het laatste hoofdstuk ‘Zo zit dat’. Daar kun je meer uitleg, antwoorden en extra informatie vinden. Zo wordt er bij sommige ingewikkelde onderwerpen wat meer context gegeven.
Naast dat de gedichten heel leuk zijn om te lezen, leer je ook nog onwijs veel! Wist je bijvoorbeeld dat ze van de pulp van de suikerriet-stengels disposables maken? “Dus als jij onze suiker in jouw wegwerpbeker doet, bedenk dan dat wij alles zijn: de beker én het zoet!” En wist je dat er in bepaalde snoepjes ook ingrediënten zitten die kinderen die koosjer, halal of vegan eten niet mogen?
Het boek heeft een lekker groot formaat, waardoor ook de illustraties groot en veelvuldig aanwezig zijn. Daar kunnen kinderen ook lang naar kijken en van alles in ontdekken. De expressionistische stijl van Weve is ook anders dan de illustraties die kinderen in andere kinderboeken zullen tegenkomen. Het is vrij plat en abstract, waarin de humor helemaal tot zijn recht komt. Als het om iets vies of engs gaat, is het daardoor voor kinderen niet té realistisch.
Er vloog een vliegje in de vla laat zien dat gedichtenbundels ook leuk, grappig en leerzaam kunnen zijn. Maar als je de eerdere bundels van Westera en Weve hebt gelezen, wist je dat natuurlijk al!