Fan van The Ark
Allister Bird, Rowan Omondi en Jimmy Kaga-Ricci zijn dé artiesten van dit moment. Samen vormen zij de boyband The Ark. Angel Rahimi en Juliet Schwartz zijn onwijs fan van The Ark. Hun hele leven draait om deze jongens. Voorbestemd is een YA die leest als een fanfiction waar je niet mee kan stoppen.
The Ark is inmiddels aardig doorgebroken in Europa en Azië. Het lijkt misschien een geweldig leven, maar Jimmy laat ook de keerzijdes van zijn leven zien. The Ark heeft Angels leven betekenis gegeven. Ook heeft ze haar beste vriendin door The Ark leren kennen. Met Juliet heeft ze al twee jaar lang contact via internet, maar nu gaan ze samen naar een concert van The Ark. Hun ontmoeting en het concert lopen alleen heel anders dan verwacht.
Na Radiostilte, Solitaire en Liefdeloos is Voorbestemd de vierde standalone van Alice Oseman die naar het Nederlands is vertaald. Door de Heartstopper-serie is Oseman doorgebroken, maar haar standalones zijn ook zeker het lezen waard.
Een popartiest lijkt misschien het perfecte leven te hebben: genoeg geld op de bank, je eigen muziek mogen spelen en ontelbaar veel fans hebben. Maar wanneer je leest vanuit het perspectief van Jimmy merk je dat het tegenovergestelde het geval is. Hij kan niet naar buiten zonder bodyguard en zijn vrienden lijken te veranderen. Daarnaast heeft hij een angststoornis: “Mijn angsten zijn niets nieuws. Op dit punt zijn ze zo'n trouwe metgezel dat ze bijna een vierde bandlid vormen.” Oseman heeft zijn perspectief heel goed weten neer te zetten en het is heel interessant om het vanuit zijn kant te lezen.
Daartegenover lees je vanuit Angel, een van de grootste fans van The Ark. Haar leven lijkt ook heel leuk: fan van de Ark, Juliet als beste vriendin en na de zomer gaat ze psychologie studeren. Maar dat is het niet. Psychologie heeft ze alleen maar gekozen omdat ze niet weet wat ze wil. Door het verhaal heen gaat Angel steeds meer over haar toekomst nadenken, ook al doet ze dit liever niet. Wat stelt haar leven voor zonder The Ark?
Oseman brengt voor tieners herkenbare zaken naar voren: over de toekomst, over wie je zelf bent en wat je zelf wilt. Het allerbelangrijkste is dat je waarde aan jezelf hecht en niet alleen maar aan anderen. “We zouden gewoon meer om onszelf moeten geven.” Oseman gebruikt het concept fan zijn om dit geloofwaardig en oprecht over te laten komen.
Het verhaal laat zien dat het leven soms heel tegenstrijdig kan zijn. Dat je iemand denkt te kennen, maar eigenlijk niet weet wat er in diegene omgaat. Soms moet je bewust naar iets vragen om te weten hoe het gaat. En dat als je het antwoord niet gelooft, dat je dan je onderbuikgevoel moet vertrouwen en een keer moet doorvragen in plaats van het simpelweg aannemen.
Voorbestemd bevat maar een week uit de levens van Jimmy en Angel, maar in deze periode leer je de personages helemaal kennen: hun geheimen, verlangens en angsten. Een realistische YA over een boyband en hun fans, maar die over zoveel meer gaat dan dat.