Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Laat je verbeelding spreken

Sann.books 10 juli 2024
In Het hart van een giraf is ongelooflijk groot lees je over het verhaal van Vega. Zij is een bijzonder meisje van tien jaar, want ze ziet allerlei exotische wilde dieren die anderen niet zien. In dit fantasierijke verhaal vraag je je regelmatig af wat waar is en wat niet. Verwonder je over Vega en Giraffeneiland en laat je meeslepen door haar verhaal.

Vega woont in de Hoofdstad van Giraffeneiland, een eiland in de vorm van een giraf. De Hoofdstad is de grootste en enigste stad van het eiland, die toevallig ook nog eens een toepasselijke naam heeft. Het Vasteland is vanaf het eiland niet te zien, ook niet met een verrekijker. Vega weet niet wie haar moeder is, maar ze heeft veel vragen over haar. Als haar vader een nieuwe vriendin krijgt, Viola genaamd, ziet Vega dat zij alles bevriest. Ze wil haar moeder terugvinden, voordat haar vader niet meer kan ontdooien. Op haar avontuur ontmoet Vega vele nieuwe vrienden, die haar onderweg helpen.

Sofia en Amanda Chanfreau zijn de makers van Het hart van een giraf is ongelooflijk groot. De zussen zijn geboren in Helsinki, Finland. Ze wonen nu in Malmö, Zweden. Sofia heeft de tekst geschreven en Amanda heeft daar de illustraties bij gemaakt. Dit boek is het debuut van de zussen Chanfreau.

Vega ziet allerlei exotische dieren, zoals een wankelwaasje, grasselaar, tuimelfluiter, asfaltbever en een lepelvlegel. Ook al zien andere mensen deze dieren niet, haar opa Hektor kan ze wel zien. In zijn tuin komen een aantal van deze dieren voor. Op de illustraties van Amanda Chanfreau zijn deze dieren prachtig vormgegeven. De zwart-witte afbeeldingen vullen de pagina’s, zijn zeer gedetailleerd en de bijzondere dieren van Vega komen overal om de hoek kijken. De illustraties passen zeer goed bij de sfeer van het boek, ze geven precies weer hoe fantasierijk dit verhaal is.

Sinds een paar weken merkt Vega dat haar papa verandert. Hij is zich anders gaan gedragen, alsof hij heel ver weg is. Vega begrijpt in eerste instantie niet waarom, maar als haar vader Viola mee naar huis neemt en haar voorstelt als zijn nieuwe vriendin, heeft Vega daar geen goed gevoel bij. Vanaf het begin voelt ze een koude luchtstroom bij Viola. Ze denkt dat haar moeder alles kan oplossen. Maar als ze aan haar opa Hektor of aan haar vader wat over haar moeder vraagt, krijgt ze geen antwoorden. Als Viola alles begint te bevriezen, moet Vega haast maken. Door deze situatie blijft er vaart in het verhaal zitten en blijft het spannend. Er zit een soort tijdsdruk op waardoor Vega snel tot een oplossing moet komen. Hierbij blijven avontuur en fantasie wel de boventoon voeren.

Als lezer vraag je je de hele tijd af wat waar is en wat niet. Wat ziet Vega en wat ziet iedereen? Soms is het zo raar, dat je als lezer niet meer weet waar je aan toe bent. Tegelijkertijd is het goed om op zijn tijd je verbeelding en fantasie te gebruiken. Gelukkig worden er door de auteurs ook af en toe tips gegeven, waardoor je weet wat zich afspeelt in de belevingswereld van Vega en haar opa. Zo komen er bij opa Hektor agenten in witte jassen. Vega vraagt zich dan af “of ze hun werk wel deden en Hektor hielpen met zijn missies, of dat ze gewoon deden alsof”.

Het einde van het verhaal heeft een onverwachte, spannende ontknoping met een mooie afloop waarbij alles samenkomt. “En al zou je soms willen dat je hart zich een beetje koest hield, toch is het ook best spannend om te kijken waar het je kan brengen. Het verzint elke dag wel weer iets nieuws. Het is ondoorgrondelijk, wonderlijk en gigantisch.” Hopelijk kunnen ze we nog meer mooie boeken verwachten van de zussen Chanfreau.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sann.books

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.