Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Groots in zijn eenvoud

Saskia I. 11 juni 2024
In Leeuwenhart vertelt Monika Helfer over haar broer Richard, die op zijn dertigste zijn leven beëindigde. Dit klein boekje bevat een intens verhaal, groots in zijn eenvoud

“Ik ken niemand die het leven zo onbelangrijk vond als Richard.”

Richard is vijf als zijn moeder sterft. Hij groeit op bij Tante Irma, terwijl zijn drie zussen bij een andere tante worden grootgebracht. Het contact tussen Monika, de auteur, en Richard wordt pas later terug wat inniger. Richard is ondertussen letterzetter van beroep, maar schildert ook graag. Hij houdt niet zoveel van het leven, verzint verhalen en doet alsof ze waar zijn.

Samen met haar tweede man, Michaël, haalt Monika herinneringen op aan Richard. Michaël had een andere band met hem en hierdoor heeft hij Richard ook anders ervaren, vertelt hij andere verhalen over hem. Was er eigenlijk iemand die Richard écht kende, écht begreep?

In korte fragmenten, die niet chronologisch worden geschetst, lees je hoe Richard door Kitti uit een zinkende badkuip wordt gered. En hoe Kitti haar dochtertje Putzi voor zijn deur afzet en niet meteen terugkomt, hoe Tanja in zijn leven verschijnt en hoe Putzi uit zijn leven verdwijnt.

Dit tragische én liefdevolle verhaal, met ook een sprankeltje humor, is mooi en ingetogen geschreven. Het is een zeer persoonlijke inkijk in de gedachten en gevoelens van zowel Monika als Richard. Leeuwenhart is het derde deel uit een familiesaga, na De bagage en Waar vader was. Deze twee vorige delen heb ik nog niet gelezen. Maar de schrijfstijl van Monika Helfer bevalt me wel, dus breid ik mijn leeslijst graag nog wat uit.

“Zoals bij alles ter wereld hield hij er geen rekening mee dat mensen ook maar het geringste initiatief van hem verwachtten. Hij had het geaccepteerd dat er een kind bij hem woonde dat papa tegen hem zei. Hij leerde het voor het slapengaan een luier om te doen. Hij maakte verschillende soorten puree.”

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia I.

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?