Prachtig verhaal

Saskia 30 juli 2025
Ik kreeg via Hebban leesclub actie het boek De jurk van Texel en was erg benieuwd naar het verhaal bij de jurk.

Na eerst het kijken van de documentaire en de postcast over de jurk begon ik aan het boek van Olga Hoekstra. Dit boek speelt zich af in het heden en in het jaar 1652. Omdat er geen precieze details bekend zijn van wie de jurk is geweest. Heeft Olga een fijne manier gevonden om één van de mogelijkheden mooi te verwoorden. Vooral met een inkijk in het huidige archeologie en liefde.
In dit boek volg je Emilie en Elisabeth in hun reis naar liefde. Terwijl Emilie de 400jaar oude jurk onderzoekt. Lees je het verhaal van de eigenaar Elisabeth in de andere hoofdstukken. Met op de achtergrond mooi uitgelegd de omgeving van Texel in al zijn schoonheid.
‘Van de grote pauw die eigenwijs en statig rondliep tot de gele kanaries die kwetterend van tak naar tak vlogen. Eén keer had de pauw zijn veren laten zien. Vanaf dat moment had ze maar één missie. Ze moest en zou zo'n prachtige veer bemachtigen.’
Of wat denk je over het prachtige Texel zelf
‘Eenmaal boven haal ik diep adem. Het uitzicht over de Waddenzee, die zwartblauw lijkt en opgaat in de net zo donkere lucht, is ongelooflijk mooi.’
Ik heb al meer boeken van Olga Hoekstra mogen lezen en ook dit keer heeft ze me niet teleur gesteld. Het boek zorgde dat de tv uit bleef om nog meer te lezen. De personages worden echte levende mensen die je zo zou kunnen ontmoeten. Met echt verdriet en hoop en hoe maak je de moeilijke keuzes in het leven. Maar ook de zware onderwerpen zoals ziekte en onrecht worden niet uit de weg gegaan. Olga wist me te grijpen vanaf de eerste hoofdstuk tot en met het epiloog.
Ik hoop dat Olga meer historische feelgood gaat schrijven

Meer recensies van Saskia