Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Gebrek aan motivatie? Lees dit boek

Schoolbieb-Op-Orde 06 januari 2022
Alweer tien jaar geleden schreef Corien Oranje het verhaal op van Olivier van de Voort. Ze kende hem persoonlijk en hij vond het goed dat ze een boek over hem schreef. Ik las het en was diep onder de indruk. Het boek heeft vervolgens een aantal keren op de 100-lijst gestaan van boeken die elke leerling op de basisschool zou moeten kennen! Het eerste deel van Kampioen 2.0 begint met een verbeterde versie van dat boek.

In het eerste hoofdstuk maak je kennis met een heel gewone jongen van elf, met vriendjes en hobby's, vooral sport. In hoofdstuk twee gaat het na de paardrijles mis. Het halstertouw slaat om het been van Olivier terwijl de pony aan het grazen is. Als deze opkijkt, valt Olivier om en slaat de pony op hol met Olivier achter zich aan. Tot in detail wordt het ongeluk beschreven vanuit de beleving van Olivier in hoofdstuk 3. Je wilt het niet weten, maar je moet wel doorlezen, want dit is zo vreselijk dat je pas rust hebt als je weet hoe het afloopt. Hoofdstuk 4 komt als een mokerslag. Twee veelzeggende pagina's.
Daarna volgt de lezer Olivier in zijn herstel zonder onderbeen. De hoogtepunten en de dieptepunten. School, doktersbezoeken, fysio, eindeloos oefenen. Leren lopen met en zonder prothese. Maar ook hoe hij het zwemmen weer oppakt en al snel bij de selectie mag gaan zwemmen. Het boek begint en eindigt met een zwemwedstrijd waarin Olivier wint. Maar er ligt een w-e-r-e-l-d tussen. Alleen al daarom zou iedere leerling die van wedstrijd naar wedstrijd leeft - voetbal, hockey of zwemmen, dat doet er niet toe - dit boek eens moeten lezen.

Dat tien jaar na de eerste uitgave een update verschijnt waaraan Olivier zelf heeft meegewerkt, is een schot in de roos. Na het "oude" verhaal volgt een tussenwoord van Corien Oranje over hoe versie 2.0 tot stand is gekomen. Dan is er een heel katern met foto's van Olivier die passen bij het boek. Daarna neemt Olivier zelf het woord.
Hij vertelt het echte verhaal van hoe het verder ging na het verschijnen van het boek Kampioen (2011). Het is een spectaculair verslag vol anekdotes en humor met een mooie boodschap. Je vraagt je regelmatig af: waarom doe je dit? En even zo vaak geeft Olivier het antwoord: omdat hij het heerlijk vindt, omdat hij om zijn team geeft, omdat hij het gewend is en omdat hij zich vrij, sterk en goed voelt in het water. Hij is open over de offers die hij brengt en over de minder leuke dingen die soms gebeuren. Maar hij plaatst het in een juist perspectief. Het hoort erbij en je leert ervan. Aan het einde van zijn verslag noemt hij zijn ouders "de kampioenen in zijn leven", omdat die het mogelijk hebben gemaakt dat hij zich zo heeft kunnen ontwikkelen.
Het waargebeurde levensverhaal van Olivier in deze uitgave is uitgebalanceerd en evenwichtig, heftig en eerlijk, inspirerend en superspannend. Een aanrader!Reageer op deze recensie

Meer recensies van Schoolbieb-Op-Orde

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.