Eenvoudig prentenboek met potentieel

Dit boek is het debuut van Sil Kingma. Hij koos als thema het vinden en gebruiken van je eigen talent. De drie boeven van niks zijn Slome Slak, Meester Mol en Plompe Pad. Het woord talent komt ook in het verhaal voor. Meester Mol zegt: 'Een talent is iets dat je zonder te oefenen heel goed kunt.'

Op de cover vinden we de drie boeven terug. De tekening straalt plezier en warmte uit en is zonder meer aantrekkelijk voor jonge kinderen. Het deed mijzelf denken aan de boeken van Kikker en Pad (Arnold Lobel) vanwege de overheersende bruin-groen tinten. De hele titel is: De drie boeven van niets en het dinosaurus ei. Achter de drie boeven op de cover zie je het dak van een museum en verwijst naar de plek waar het ei ligt.
Het hele boek is getekend, met ondersteunende tekst. Elke bladzijde heeft één tekening. Er bestaat ook een zachte kaft-versie van dit boek, dat meer op een strip lijkt. Daar vind je 1 tot 4 tekeningen op een bladzijde, waardoor het maar 36 bladzijde telt.

Op de eerste bladzijde van het verhaal zien we het Bos der Dieren getekend, dat achter de duinen ligt, dichtbij de zee. Tekst en illustratie zeggen hetzelfde. Het bos is sfeervol getekend met allemaal evengrote huisjes, wat wel vreemd is als je bedenkt dat dieren allemaal verschillend van formaat zijn.
Daarna volgt de introductie van de drie hoofdpersonages: slak, mol en pad. Slome Slak is op weg naar karateles, maar voordat hij daar is valt het oog van Raaf al op hem. Die heeft wel zin in een lekker hapje. Maar net voordat hij Slome Slak wil opeten, wordt hij gestopt door Meester Mol (de karateleraar). Raaf eist uitleg waarom Mol tussenbeide komt. Meester Mol bedenkt ter plekke een antwoord. Als je de slak opeet, dan verliest hij zijn talent. Raaf raakt geïnteresseerd. Wat is talent? Wat is zijn talent? En welk talent hebben slak en mol? Bij de uitleg over ieders talent wordt het laatste hoofdpersonage gepresenteerd: Plompe Pad. Pad wilde net als andere padden bij de Padsers, het politiekorps van het Bos der Dieren. Maar ze vinden hem te lomp. Toch heeft hij ook een talent.
Raaf's talent is leidinggeven aan een team. Slak, mol en pad vinden zichzelf een droomteam, maar Raaf vindt het maar niks. 'Jullie? Jullie kunnen nog geen koekje uit een trommel stelen!' Mol ziet dat als eens uitdaging. 'Geef ons 24 uur om je het beste ontbijt ooit te brengen. Het grootste ei ter wereld.' Dat vindt Raaf goed.
De rest van het verhaal laat zien hoe ze het ei bemachtigen en hoe Raaf daarop reageert. Op de laatste bladzijde zie je drie blije hoofdpersonages met de tekst: Op naar de volgende missie!

Dit is een mooi uitgegeven prentenboek met een eenvoudig thema. Voor kleuters zijn er momenteel veel boeken over supertalenten/superkrachten, het concept zal hen zeker aanspreken. Het gebruiken van de dingen die je wèl kunt, is goed uitgewerkt. Het heeft onmiskenbaar potentieel, maar is mijns inziens nog niet af. Het meest irritant vond ik, dat de titel het over een dinosaurus ei heeft, de tekst er vervolgens een ei van maakt zo groot als een regenboog (?!) en het uiteindelijk het Ei der Eieren wordt genoemd. De verwijzingen naar dinosaurussen zitten alleen in de illustraties: het museum is het Museum Van Uitgestorven Dieren en in de zaal van het ei zie je vaag nog wat dino-schedels getekend. Het is absoluut geen dino-boek. En dat is een teleurstelling voor jonge kinderen in de dinosaurus-fase die naar aanleiding van de titel verwachten een leuk boek over hun favoriete dier te hebben gevonden.

Er zitten meer inconsequenties in zowel tekst als illustraties. Maar misschien kan dit allemaal goedkomen als er volgende missies komen en de drie boeven-van-niks een eigen serie krijgen. Een boek met potentieel dus voor kinderen tot 6 jaar, of zelf lezen in groep 3 en 4.
Ik kreeg van zowel het boek met harde kaft als zachte kaft een recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie. Hiervoor wil ik de schrijver bij deze hartelijk bedanken.

Meer recensies van Norma Meeuwissen

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.