Gewoon Gemma is Gewoon Liefde

selinajansenteksten selinajansenteksten
28 mrt 2025

Gewoon Gemma is zo’n boek dat niet alleen een verhaal vertelt, maar ook stilletjes onder je huid kruipt. Het volgt Gemma, een meisje dat de wereld net iets anders leest, ziet en verwerkt dan de mensen om haar heen. Wat meteen opvalt, is hoe eerlijk en zacht de auteur haar innerlijke wereld neerzet: zonder dramatiek, zonder romantisering, maar met een enorme hoeveelheid menselijkheid.

Ik vond het bijzonder hoe klein de gebeurtenissen soms lijken, maar hoe groot de impact ervan op Gemma is. De schrijfster laat daarmee zien hoe intens het leven kan zijn als je prikkels, verwachtingen en emoties anders ervaart dan anderen. Voor mij voelde het alsof ik even naast haar liep, haar gedachten deelde en haar strijd om “normaal” te zijn beter begreep.

Wat het boek sterk maakt, is dat Gemma niet wordt neergezet als iemand die “gerepareerd” moet worden. Ze groeit wel, maar niet doordat ze verandert wie ze is, eerder doordat ze de ruimte krijgt om te mogen zijn wie ze is. Die boodschap vond ik mooi en ontroerend: dat acceptatie vaak begint bij begrip en luisteren, niet bij aanpassen.

En al is Gemma toch echt de hoofdpersoon, ik heb toch wel enorm genoten van Janne! Haar manier van leven, denken en ervaren vond ik zo herkenbaar dat ik er regelmatig om moest lachen.
En voor de Limburgers onder ons: Limburg wordt ook nog eens op een heel mooie, subtiele manier op de kaart gezet.

Eindoordeel

Gewoon Gemma is een warm, integer en herkenbaar verhaal over anders zijn in een wereld die daar niet altijd ruimte voor maakt. Het is geen zwaar boek, maar het blijft wel lang bij je. Ik zou het aanraden aan iedereen die iemand kent die net wat anders denkt, of aan iedereen die zichzelf daarin herkent.

Meer recensies van selinajansenteksten