Leven in een andere dimensie.

Shardé 19 januari 2025
Met gebied 19 won Esther Gerritsen de boekenbon literatuurprijs 2024. De jury over dit boek “Uitgestreken over tijden, sentimenten en plaatsen is Gebied 19 pertinent actueel. De roman is een fraai staaltje science fiction in de polder”.

In het boek wordt Tomas op een dag wakker en blijkt de stad, op een paar mensen na, verlaten. Hij ontdekt dat een deel van de bevolking is overgeplaatst naar een andere planeet. Zo ook zijn vrouw Suzanne en zijn zoon Parker. Door bepaalde informatie die hij van zijn vrouw, die journalist is, ontvangt, komt Tomas steeds meer te weten over de situatie. Dit maakt hem strijdbaar en hij doet er alles aan om bij zijn vrouw en zoon te zijn. Gaat hem dit lukken?

Een zoektocht naar geluk en tevredenheid. Zijn deze voor iedereen hetzelfde en kunnen deze twee naast elkaar bestaan?

‘Omdat mijn trauma’s zijn verholpen,’ zei Suzanne, ‘betekent dat niet dat ik niet opnieuw gekwetst kan worden. Ik ben niet gek omdat ik gelukkig ben.’

Gebied 19 is een intrigerend boek met veel lagen. Het zet je aan het denken en het laat je niet meer los. De combinatie van roman met sciencefiction was voor mij een trigger om het boek te gaan lezen. Hoe kun je als auteur dit op een goede manier combineren. Ik vind dat Gerritsen dit goed doet, al voelt het voor mij meer als een literaire romen. Het sciencefiction tintje is op een onderliggende manier aanwezig en dat was voor mij helemaal prima.
Al met al sloeg ik het boek dicht met veel onbeantwoorde vragen en onduidelijkheden, vandaar dat ik het boek niet alle sterren heb gegeven.

Meer recensies van Shardé