Een leuk, fantasierijk en spannend boek
Als Mot, die eigenlijk Vlinder heet, zomervakantie heeft verwacht ze een saaie tijd. Haar vrienden gaan op vakantie, maar Mot blijft thuis met haar moeder waar ze toch al een niet zo’n fijne band mee heeft. Haar moeder is namelijk alles wat zij niet is en andersom. Zo is haar moeder gek op kleurrijke kleding en make-up en heeft dan ook een eigen bedrijfje waarin ze klanten advies geeft over kleding, make-up en voeding. Mot daarentegen heeft slordig haar, draagt het liefst vale, zwarte kleding en is ook niet super slank. Al met al dus geen goed uithangbord voor haar moeders bedrijf. Dan ziet Mot op een dag Lukas (de invalmeester) aan de waterkant staan. Hij is aan het metaalvissen en zij mag het van hem ook even proberen. Al snel vangt ze een verroeste oorbel en raakt ze in de ban van het metaalvissen. Ze koopt ook een magneet en krijgt een eigen stek aangewezen waar zij mag vissen, maar dan vangt ze wel iets heel bijzonders: een duikboot! Vanaf dat moment verandert haar leven totaal en maakt ze allerlei leuke en spannende avonturen mee.
Nadat ik dit boek uitgelezen had kon ik eigenlijk alleen maar glimlachen. Wat heeft Sanne Rooseboom een leuk, maar ook spannend en fantasierijk verhaal geschreven. De schrijfstijl is vlot en beeldend, dat tezamen met de prachtige illustraties van Sophie Pluim maakt het een boek dat je maar moeilijk weg kan leggen. Met de vele leuke en goed uitgewerkte personages kreeg ik echt een band. Ik leefde enorm mee met de lieve, stoere, gevoelige en ietwat eigenwijze Mot, maar ook Vincent, Rosie en de mensen van De werf veroverde een plaatsje in mijn hart. Wel had ik een enorme hekel aan de invloedrijke Arkon Bolwerd, de hele stad ging gebukt onder zijn hebzucht. Phoe, wat een vervelende man! De auteur heeft op een prachtige manier de moeilijke verstandhouding tussen moeder en dochter beschreven, hierdoor begreep ik zowel de standpunten van Mot als die van haar moeder. Het is mooi verhaal over jezelf willen zijn, maar ook over verwachtingen, vriendschap, relaties en goed voor de natuur zijn. Wat mij betreft een een ontzettend leuk boek voor jong en oud!