Thriller met psychologische diepgang en historische elementen

boekenwurmpje_sharon 17 september 2025
Olivia is geheugenexpert en heeft een moeilijke jeugd gehad. Mede daardoor was ze lange tijd onder behandeling bij een van de beroemdste psychotherapeuten van Frankrijk. Wanneer ze bezig is om haar zoontje klaar te maken voor school, krijgt ze een telefoontje van de Franse politie. Haar ietwat dementerende oma, beweert dat ze aan het einde van de tweede wereldoorlog een moord heeft gepleegd. Olivia reist af naar de Franse hoofdstad en hoopt de waarheid te kunnen achterhalen.

Helaas heb ik aan dit boek een beetje een dubbel gevoel overgehouden. De schrijfstijl van Matthew Blake is vlot en beeldend. Soms voelde het ook wel een beetje laconiek aan, zeker gezien de zware thema’s die in dit boek aangestipt werden. Denk daarbij aan de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende tijdlijnen en perspectieven. De verhaallijn uit 1945 vond ik erg interessant, want wat doet de oorlog met een mens en hoe kun je na al die vreselijke gebeurtenissen het leven weer oppakken.

Het verhaal kende een trage opbouw, waardoor de psychologische kant van enkele personages goed belicht werden…iets waar ik enorm van genoot. Daarnaast was de spanning zeker in het begin goed aanwezig en werden vele hoofdstukken afgesloten met kleine cliffhangers. Toch zakte dit later meer en meer weg en voelde het einde voor mij niet helemaal bevredigend. Het plot was voorspelbaar en voor mijn gevoel een beetje abrupt. Daarnaast vond ik het jammer dat het leven daarna gewoon doorging en ik eigenlijk niets meer las over de impact van de gebeurtenissen die zich afgespeeld hadden in Parijs. Het is een verhaal met een historisch kantje, psychologische diepgang en wat spanning…eentje die je laat nadenken over de betrouwbaarheid van herinneringen.

Meer recensies van boekenwurmpje_sharon