Genoten en heel benieuwd naar het derde en laatste deel
Vergelding is het tweede deel in De mergellandmoorden en gaat verder waar het eerste deel eindigde. Als lezer krijg je zo nu en dan wat terugblikken uit het eerste deel, waardoor ik er gelijk weer helemaal in het verhaal zat.
In dit boek volg je twee verhaallijnen, waarvan eerder (1974) mij lange tijd het meest intrigeerde. Je leest over het leven in een katholiek meisjesinternaat met een zeer strenge moeder-overste en de meiden die daar verblijven. Petra is één van hen. Ze vindt het geen fijne plek en heeft het moeilijk om zich aan te passen, iets dat regelmatig voor de nodige reuring en spanning zorgt. Daarnaast lees je hoofdstukken in het heden, waarin Alex worstelt met zijn eigen leven. Dingen uit het verleden blijven hem achtervolgen, maar ook nu krijgt hij weer het nodige op zijn bordje. Je voelt zijn kwetsbaarheid en leert hem steeds beter kennen. Gelukkig kan hij ook dit keer rekenen op zijn collega’s Farida en Frings, van het cold case team.
Door de beeldende schrijfstijl en sfeervolle setting genoot ik van iedere bladzijde. Al moet ik wel zeggen dat ik het jammer vond, dat de cold case zaak pas later in het verhaal werd opgepakt. Maar toen dat eenmaal gebeurde, liep de spanning steeds meer op en vielen beide verhaallijnen soepel in elkaar. Iets dat leidde tot een spannend plot, maar ook eindigde met een grote cliffhanger. Eentje die je met de nodige vragen achterlaat en je zeker laat uitkijken naar het derde en laatste deel van deze serie!