Een wereld van verschil
Om voor haar foodblog over de Franse keuken te kunnen schrijven, gaat Lynda voor een jaar in een klein vissersdorpje in Frankrijk wonen. Ze wil graag lekkere en simpele recepten verzamelen van gerechten die de Fransen door de weeks bereiden en eten.
Eenmaal daar ontdekt Lynda dat er toch wel veel cultuurverschillen zijn, en ze had dus ook niet verwacht dat ze hiermee in de problemen zou kunnen komen. Lynda vind het lastig om daar een goede balans in te vinden, en al helemaal waar het de omgang met haar opvliegende buurman betreft.
“Ik heb hem ook niet bedankt voor mijn string, die hij de dag na mijn verjaardag aan de deurkruk hing.” Martine Hoogschagen
Zal Lynda haar draai vinden en zich helemaal thuis gaan voelen in het kleine vissersdorpje?
Nonchalant van Martine Hoogschagen is het eerste deel van de Zorgeloos feelgoodserie, die uit drie los te lezen boeken zal bestaan. De verhalen brengen je naar een Frans dorpje aan de Atlantische kust.
Het verhaal van Lynda speelt zich voor het overgrote deel in Frankrijk af, maar begint wel in Nederland. Alhoewel je bij de start misschien het gevoel krijgt dat dat stukje niet heel veel toevoegt, realiseer je je al lezende dat daarin de verklaring ligt waarom Lynda zo relatief makkelijk haar oude leven achter zich laat. Zelf stapte ik daar door ook zonder echte weemoed het nieuwe leven van Lynda in. Die overgang voelde heel natuurlijk en ontspannen.
Martine Hoogschagen legt feilloos de verschillen tussen de Nederlandse en de Franse (regio afhankelijke) gebruiken en ‘etiquette’ neer. Het leuke daaraan is dat ik me ook regelmatig afvroeg waarom mensen beledigd waren of lacherig deden over iets wat Lynda had gedaan. Pas na uitleg door een van de andere personages begreep ik wat er speelde, en in sommige gevallen was ik het er eigenlijk ook wel mee eens.
Nonchalant is een fijn, loom feelgood verhaal dat niet ontvlamt van romantiek en passie, maar meer suddert in vriendschap, warmte en genieten. Natuurlijk zijn er ook romantische ontwikkelingen, maar die zijn gewoon wat meer ingetogen.
⭐️⭐️⭐️⭐️
Instagram: sheila_hjv_inbooks