Advertentie

Het (luister)boek ‘Voor de meisjes’ begint met een fragment waarin een jong meisje via de chat ten prooi dreigt te vallen aan een loverboy. Als in het volgende hoofdstuk het personage Kim via de postbezorger een bloederig pakketje thuisbezorgd krijgt, is de toon van het boek meteen gezet. Vanuit verschillende perspectieven maakt de lezer/luisteraar kennis met de familie Vermeer en al snel blijkt dit geen ‘happy family’ te zijn. Wat speelt er in deze familie, wat is er vroeger gebeurd en wat zijn de banden met de onderwereld?
Schrijfster Heleen van der Kemp weet – hoewel er nogal wat personages en familieverbanden zijn – de hoofdpersonen duidelijk neer te zetten vanuit verschillende perspectieven, zodat de lezer/luisteraar niet het zicht verliest op wie wie nou eigenlijk ook alweer is en hoe de familie Vermeer precies in elkaar steekt. Erg knap gedaan! De personages zijn bovendien ook erg verschillend van elkaar en goed uitgewerkt. Zo is er de eigenzinnige Anna, haar broer Jean die gescheiden is en twee dochters heeft, en de ‘boze’ stiefbroer Leonard die op het punt staat ongewenst vader te worden. Hoe verhoudt deze verhaallijn zich tot Kim en Karel die in een getuigenbeschermingsprogramma zitten? Het is aan de lezer/luisteraar om dit te ontdekken, door als het ware als een politierechercheur via allerlei aanwijzingen uiteindelijk te ontrafelen wat er precies gebeurd / aan de hand is. Daarbij bouwt Van der Kemp de spanning in dit vlot geschreven boek – haar vijfde thriller - goed op, al zullen de meeste lezers/luisteraars er ’s nachts niet door wakker liggen.
Het luisterboek wordt voorgelezen door Miryana van Reeden, die beschikt over een prettige stem. Ze zegt zelf in een interview: ‘In zekere zin breng je de geest van een schrijver over, je bewaart een vorm van neutraliteit maar het moet ook niet als een machine klinken. Het verhaal wordt aan iemand verteld, niet voorgelezen,’ en dat hoor je ook wel terug.

Reacties op: Familiemysteries ontrafeld: hoe ver ga je om familie te redden?

130
Voor de meisjes - Heleen van der Kemp
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker