De staljongen van Auschwitz

Silvie Leest 29 november 2023
Heinz Oster was pas vijf jaar oud toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam. Als een van de 2.011 joden die in Keulen in 1941 door de Gestapo werden opgepakt, werd ook hij gedeporteerd. De twaalfjarige jongen werd vervolgens van kamp naar kamp gestuurd.

In Auschwitz ontsnapte hij aan de gaskamer omdat de paardenfokkerij staljongens nodig had. Hij hield zich wanhopig vast aan de overtuiging dat als hij zich onmisbaar zou maken, hij een grotere kans zou hebben om deze hel te overleven.

Heinz was een van de weinige Keulse Joden die na de oorlog de kampen levend verliet. Na de oorlog emigreerde hij naar Amerika en veranderde zijn naam in Henry. Dit is zijn verhaal.

Dit oorlogsverhaal zag ik voorbij komen op @storytel en deze moest ik gewoon lezen (luisteren).

Het is een non-fictie verhaal dat wordt verteld door Heinz Oster. Het is het jaar 1993. Heinz is vijf jaar als hij merkt dat er veranderingen plaatsvinden in zijn mooie Duitsland. Hitler begint langzaam aan de macht te komen en Joden mogen steeds minder. Uiteindelijk valt Hitler Polen binnen en begint de Tweede Wereldoorlog.

Wat Heinz dan allemaal meemaakt is echt verschrikkelijk. Hij vertelt over zijn familie en de reis naar Auschwitz. Daar probeert hij er alles aan te doen om maar te overleven. Uiteindelijk krijgt hij een baan als staljongen. Aangezien dit in de titel staat, had ik verwacht dat dit onderwerp veel aan bod kwam, maar dat was dus niet.

Uiteindelijk lees je dan over de bevrijding en zijn verdere leven in Amerika. Daar veranderde hij zijn naam in Henry.

Dit verhaal bevat echt schokkende fragmenten. Het is gewoon gruwelijk wat er allemaal in die periode is gebeurd en dit mag NOOIT vergeten worden. Wat hebben die mensen toch een verschrikkelijke angst gevoeld. Ik vond dit verhaal dan ook zeer emotionele stukken bevatten en ik was er van onder de indruk.

Beoordeling: 4,0 ⭐️

Meer recensies van Silvie Leest